Nieuwe testvoorschriften voor cosmetica in China zouden duizenden dieren kunnen sparen

Geplaatst op door Debra Wolford

Als de nieuwe voorschriften die zijn opgesteld door de Chinese National Medical Product Administration worden aangenomen worden zinloze, wrede tests verboden en worden duizenden dieren gespaard.

De administratieve maatregelen voor het indienen van cosmetica die niet voor speciaal gebruik zijn bestemd bevinden zich nog in de ontwerpfase. Maar indien aangenomen zou de relevante bepaling bedrijven die geïmporteerde cosmetica in China verkopen die niet voor speciaal gebruik zijn – zoals shampoo, zeep, lippenstift en lotion – de mogelijkheid bieden om de eisen voor dierproeven te vermijden.

Wat is de huidige situatie?

Op dit moment vereist de Chinese overheid dierproeven voor alle geïmporteerde cosmetica en cosmetica voor speciale doeleinden, ongeacht waar ze zijn gemaakt. De voorgestelde nieuwe maatregel zou de regulering van geïmporteerde cosmetica die niet voor speciaal gebruik is in overeenstemming brengen met de voorwaarden voor producten die in China worden gemaakt. We zijn voorzichtig optimistisch en volgen de ontwikkelingen op de voet zodat we onze leden en medestanders op de hoogte kunnen houden.

Naast de mogelijke verandering in de regelgeving heeft de Chinese overheid onlangs twee niet-dierlijke methoden goedgekeurd voor het testen van cosmetica in China. Deze belangrijke vooruitgang is te danken aan het baanbrekende werk van de deskundige wetenschappers en regelgevende specialisten van het Institute for In Vitro Sciences (IIVS), dat door PETA US is voorzien van startfinanciering om Chinese wetenschappers op te leiden en overheidsfunctionarissen te informeren over moderne, diervrije methoden.

muis

In 2012 onthulde PETA US dat sommige voorheen dierproefvrije bedrijven de Chinese overheid stiekem begonnen te betalen om hun producten op dieren te testen om ze in dat land te verkopen. Destijds waren dierproeven verplicht voor alle cosmetica die in China werden verkocht. PETA US nam onmiddellijk contact op met de vooraanstaande experts op het gebied van diervrije testmethoden bij IIVS en verstrekte hen de initiële subsidie om hun werk in China te lanceren.

Na deze schokkende onthulling en het werk ter plaatse door IIVS en enkele bedrijven begon de Chinese overheid de resultaten te aanvaarden van alternatieve proefmethoden voor niet-speciale cosmetica die in China worden gemaakt.

Ondersteun bedrijven die nooit op dieren testen

Door alleen producten zonder dierenleed te kopen, kun je zachtaardige konijnen, cavia’s, muizen, ratten en andere dieren een leven lang lijden in ondraaglijke proeven en een ellendige dood in een laboratorium besparen. Hulp nodig om erachter te komen welke producten dierproefvrij zijn? Wij helpen je op weg: de PETA US ‘Beauty Without Bunnies’-database bevat momenteel meer dan 4000 medelevende bedrijven die nergens ter wereld op dieren testen.

Andere manieren om dieren in laboratoria te helpen

Kom in actie om alle dierproeven te beëindigen – gebruik ons actiecentrum om berichten te sturen naar beleidsmakers en voeg jouw naam toe aan PETA’s belangrijke petities en brieven: