Net Binnen: China Stemt In met Nieuwe Proefdiervrije Cosmeticatests

Voor onmiddellijke publicatie:

5 april 2019

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

NET BINNEN: CHINA STEMT IN MET NIEUWE PROEFDIERVRIJE COSMETICATESTS

Humane methoden voor het bepalen van oogirritatie en huidgevoeligheid goedgekeurd na druk van PETA US

Amsterdam – De Chinese overheid heeft wederom twee proefdiervrije methoden goedgekeurd voor het testen van cosmetica in China. De twee proeven die recentelijk zijn goedgekeurd, de directe peptidereactie-analyse voor huidgevoeligheid en de korte blootstellingsanalyse voor oogirritatie, zullen ontelbaar veel dieren de pijn besparen die ze zouden ondergaan wanneer stoffen in hun ogen worden gedruppeld en op hun huid worden gewreven.

Deze belangrijke vooruitgang is te danken aan het baanbrekende werk van de deskundige wetenschappers en specialisten op het gebied van regelgeving van het Institute for In Vitro Sciences (IIVS), dat door PETA US is voorzien van startfinanciering om Chinese wetenschappers te trainen en functionarissen op te leiden in moderne proefdiervrije methoden.

“De goedkeuring van deze twee moderne en humane proeven is een enorme stap voorwaarts voor China”, zegt Senior Vice President van PETA US Kathy Guillermo. “Geen enkel dier zou moeten worden vergiftigd of verblind voor een consumentenproduct – of om welke andere reden dan ook.”

In 2012 onthulde PETA US dat sommige bedrijven die voorheen niet op dieren testten de Chinese overheid stilletjes begonnen te betalen om hun producten op dieren te testen om ze in dat land te kunnen verkopen. Toentertijd waren dierproeven vereist voor alle cosmetica die in China werden verkocht. PETA US nam onmiddellijk contact op met de experts op het gebied van proefdiervrije testmethoden bij het IIVS en verstrekte hen de startsubsidie om hun werk in China van de grond te krijgen. IIVS-wetenschappers werkten met succes samen met Chinese functionarissen om de eerste proefdiervrije testmethode goed te keuren, de 3T3-fototoxiciteitstest van de opname van neutraalrood die wordt gebruikt om cosmetica te testen op potentiële toxiciteit wanneer ze in contact komen met zonlicht.

In 2014 kondigde de Chinese overheid aan dat zij de resultaten van proefdiervrije testmethoden zou accepteren, maar alleen voor cosmetica die in China worden vervaardigd en die niet voor special gebruik zijn. Dierproeven zijn nog altijd vereist voor alle geïmporteerde cosmetica en alle cosmetica voor speciale doeleinden, ongeacht waar ze zijn vervaardigd.

De “Beauty Without Bunnies”-database van PETA US bevat momenteel meer dan 3.800 medelevende bedrijven die nergens ter wereld op dieren testen.

PETA’s motto luidt deels “dieren zijn niet van ons om op te experimenteren” en de organisatie verzet zich tegen het speciesisme, het wereldbeeld waarin de mens superieur is aan andere soorten en dieren niets meer zijn dan gebruiksvoorwerpen. Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

 

#