Olifanten ondanks pijn en angst gedwongen om toeristen te vermaken

Geplaatst op door Debra Wolford

Stel je voor dat je je hele leven in gevangenschap moet doorbrengen, vanaf jonge leeftijd wordt mishandeld en gedwongen wordt om voor selfies te poseren en kunstjes uit te voeren uit angst om geslagen te worden. Om snel winst te maken bieden veel dierentuinen, zogenaamde ‘opvangcentra’, en andere ‘dierenattracties’ het nietsvermoedende publiek mogelijkheden om met olifanten om te gaan.

Maar gedwongen worden om ritjes te maken, deel te nemen aan fotosessies of circusachtige kunstjes uit te voeren, is in alle gevallen traumatisch voor deze intelligente dieren. Achter elke olifantenselfie op Instagram gaat een dier schuil dat in bedwang wordt gehouden door middel van angst en intimidatie.

Geen enkele olifant wil in gevangenschap leven en gedwongen worden om menigten te vermaken, dus moeten deze uitbaters hen eerst aan hun wil onderwerpen. Babyolifanten worden vastgebonden en geslagen met olifantenstokken – zware staven met een scherpe metalen haak aan een uiteinde – en andere werktuigen die zijn ontworpen om pijn te veroorzaken. Dit houdt aan tot hun geest is gebroken en ze bereid zijn hun ‘trainers’ te gehoorzamen om pijn te voorkomen.

Vergis je niet: olifantenstokken zijn wapens die worden gebruikt om olifanten te domineren. Er is voor de dieren geen enkel voordeel aan dergelijke systematische mishandeling, ook al wordt het ‘training’ genoemd. Het dient er slechts toe om hen zinloze kunstjes leren. Olifanten die worden onderworpen aan dit ‘brekende’ of ‘verpletterende’ proces ontwikkelen vaak een posttraumatische stressstoornis.

PETA Duitsland bezocht Wuppertal Zoo, waar Afrikaanse olifanten worden gedwongen om deel te nemen aan fotosessies, om ritjes te maken en zelfs om mee te doen aan bruiloften. Verzorgers hebben de controle over elk aspect van hun dagelijkse routine en slaan hen met olifantenhaken als ze niet snel genoeg bevelen opvolgen. Ooggetuigenbeelden tonen een babyolifant, Tuffy genaamd, die er bang en verdrietig uitzag terwijl verzorgers hem herhaaldelijk sloegen.

Olifanten zijn zeer intelligente levende wezens met complexe persoonlijkheden. Ze zouden er nooit voor kiezen om kunstjes uit te voeren of hun dagen door te brengen door op de foto gaan met toeristen of bruiloftsgasten. Ze doen dit alleen omdat ze weten dat ze gemarteld zullen worden als ze weigeren.

Medewerkers van de dierentuin mishandelen olifanten ook voor hun eigen vermaak. Op videobeelden is te zien dat iemand op een olifant rijdt en dat een ander optrekoefeningen doet aan de slagtanden van een olifant. Deze dieren willen niet behandeld worden als fitnessapparatuur – de enige reden dat ze deze mishandeling tolereren is dat ze bang zijn voor straf.

Wat je kunt doen

De wreedheid die op deze beelden te zien is is een voorbeeld van de olifantenmishandeling die plaatsvindt in veel dierentuinen in Europa en in de rest van de wereld. Dieren zouden nooit in dierentuinen moeten worden gehouden of op enige andere manier worden gebruikt voor amusement. Door ons bewust te zijn van de mishandeling die achter dierenattracties schuilgaat zijn we in staat om weloverwogen keuzes te maken en een einde te maken aan de wreedheid door te weigeren deze te ondersteunen.

Als u een attractie als Wuppertal Zoo heeft bezocht voordat u op de hoogte was van de manier waarop dergelijke bedrijven dieren mishandelen, maak dan van de gelegenheid gebruik om uw vrienden en familie te vertellen niet dezelfde fout te maken: