Op camera vastgelegd: Handel in wilde dieren op de Satria vogelmarkt op Bali

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

PETA Azië heeft onlangs video-opnamen gemaakt van illegale handel in wilde dieren op de Satria vogelmarkt op Bali in Indonesië. Onderzoekers filmden een winkeleigenaar die apen en plompe lori’s aan toeristen probeerde te verkopen, ook al zijn plompe lori’s een beschermde diersoort in Indonesië en is het smokkelen van apen naar Bali illegaal.

Toeristen op Bali opgelet: Leed te koop
Het verkrijgen van dieren om ze te verkopen is een afschuwelijke zaak. Babyaapjes worden vaak illegaal ontvoerd uit hun huizen in de jungle nadat jagers hun moeders hebben gedood.

De beet van een plompe lori is zeer giftig en kan dodelijk zijn voor mensen. Om deze reden verwijderen de “huisdieren “- en toeristenindustrie vaak hun tanden – zonder verdoving – met tangen of ander gereedschap. Deze ondraaglijke procedure is een marteling en kan leiden tot infecties en zelfs de dood.

De plompe lori op deze markt werd gehouden in een kleine, kale kooi zonder toegang tot water. Deze gevoelige dieren zijn nachtdieren, wat betekent dat de lawaaierige, felverlichte omgeving ongelooflijk stressvol voor ze zou zijn geweest. Er waren geen officiële gegevens over het dier, dat “onofficieel ” werd verkocht.

Veel exotische dieren die aan slecht geïnformeerde kopers worden verkocht of die in een opwelling als nieuwigheid worden gekocht, sterven vroegtijdig of worden in de steek gelaten wanneer de kopers niet langer voor ze kunnen of willen zorgen.

Falende wetshandhaving
PETA Azië roept de Indonesische rechtshandhavingsinstanties en het Ministerie van Milieu en Bosbouw op om deze illegale, gewelddadige handel te onderzoeken en de juiste aanklachten in te dienen tegen de daders.

Dit is de derde keer in evenzoveel jaar dat illegale handel in wilde dieren op deze markt aan het licht is gekomen. Vorig jaar nog werd dezelfde winkel betrapt op de verkoop van apen, die in beslag werden genomen. De winkel kreeg een waarschuwing en stemde ermee in nooit meer apen te verkopen. Toch gaat de winkel schaamteloos door met het verkopen van illegaal geïmporteerde dieren. De handelaar in wilde dieren vergelijkt zijn activiteiten zelfs met die van de maffia.

De ineffectieve waarschuwingen van autoriteiten hebben duidelijk niets gedaan om verkopers af te schrikken. Zinvolle handhaving moet onmiddellijk worden geïmplementeerd.

Bedreiging voor de wereldgezondheid
Geschat wordt dat 75% van alle nieuwe infectieziekten afkomstig is van andere dieren dan mensen. Dierenmarkten, zoals de markt waar het nieuwe coronavirus dat tot de wereldwijde pandemie heeft geleid vermoedelijk is ontstaan, zijn potentiële broedplaatsen voor virussen die zoönotische ziekten veroorzaken, zoals COVID-19, SARS en apenpokken.

Markten waar er direct contact is tussen klanten en levende dieren vormen de ideale omgeving voor virussen om van de ene gastheer op de andere over te springen. Uitwerpselen en lichaamsvloeistoffen kunnen gemakkelijk en onbewust worden meegenomen naar restaurants, huizen en andere plaatsen op de schoenen en kleding van iedereen die dergelijke markten bezoekt. Hondsdolheid, met een sterftecijfer van bijna 100%, en herpes B-virus, dat dodelijk is voor bijna 70% van de mensen die niet tijdig worden behandeld, kunnen van makaken op mensen worden overgedragen.

Wat jij kunt doen
Waar ter wereld je ook bent, koop nooit dieren op markten, bij handelaren of in dierenwinkels. Dierenasielen zitten vol met honden en katten die een liefdevol thuis nodig hebben.

Dieren zoals plompe lori’s zijn geen geschikt gezelschap. Deze fascinerende dieren zijn nachtdieren die ’s nachts graag lange afstanden afleggen. Ze opsluiten in een felverlichte omgeving is wreed. Ze hebben zeer complexe voedingsbehoeften en worden vaak zwaarlijvig als verzorgers daar niet aan voldoen.

Mensen die zich later realiseren dat het verzorgen van deze dieren meer werk is dan ze hadden verwacht, laten elk jaar duizenden “exotische huisdieren ” in de steek. Lees meer over waarom je de handel in exotische huisdieren nooit zou moeten steunen:

Help ons markten met levende dieren volledig te sluiten door nu een bericht te sturen naar de Wereldgezondheidsorganisatie: