Orka Morgan ‘laat zichzelf aanspoelen’ naast haar kleine verblijf in Loro Parque

Geplaatst op door PETA Nederland

Er is een video opgedoken van Morgan, een orka die wordt vastgehouden door SeaWorld, die zichzelf uit het water heist en levenloos naast het zwembad ligt in Tenerife, waar ze wordt gedwongen op te treden.

Ze lag daar voor zeker 10 minuten. Sommige toeristen negeerden haar, anderen stopte om selfies te maken.

“Dit is een van de vele voorbeelden van wat er mis is met gevangenschap. Men zou dit bizarre gedrag nooit zien in de vrije natuur” zegt een expert van the Dolphin Project. Sommige kijkers hebben zelfs gesuggereerd dat Morgan zelfmoord probeerde te plegen: “Lijkt erop dat ze haar eigen leven probeerde te beindigen, ik kan het me voorstellen,” schreef iemand.

Velen van u kennen waarschijnlijk Morgan’s hartverscheurende verhaal. Als jonge orka, inmidels zes jaar geleden, werd ze uitgehongerd gevonden in de Waddenzee. Door middel van een strikte vergunning werd het Dolfinarium in staat gesteld om Morgan te vangen en naar het Dolfinarium te verplaatsen met als specifiek doel dat ze daar op krachten kon komen totdat ze in het wild kon worden vrij gelaten . Maar in plaats van te worden herenigd met haar groep in de Zee van Noorwegen, werd ze naar een zeedierenpark in Tenerife verscheept waar ze sindsdien gevangen wordt gehouden en wordt gedwongen op te treden.

In Loro Parque, waar ze is “geleend” van SeaWorld, wordt ze behandeld als een bezit en gebruikt om winst te maken. Dit is niet de eerste keer dat ze tekenen van angst en leed vertoont. Ze is meerdere malen per dag aangevallen door onverenigbare orka’s, heeft haar hoofd herhaaldelijk tegen een hek geslagen en heeft zichzelf nu uit pure wanhoop ‘aan laten spoelen’. Uit haar gedrag blijkt dat ze verlangt naar thuis in de oceaan, wat ze zich herinnert en mist.

SeaWorld moet deze lijdende orka, en alle anderen die ze gevangen houdt, onmiddelijk vrijlaten in een van de aan de zee gelegen opvangcentra.

Kom nu in actie voor Morgan – schrijf naar de Spaanse regering en eis haar vrijlating.