Overwinning! Spaans hooggerechtshof maakt een einde aan de marteling van stieren tijdens het Toro de la Vega-festival

Geplaatst op door Debra Wolford

Het Spaanse hooggerechtshof heeft een verbod op de marteling van stieren tijdens het wrede festival Toro de la Vega gehandhaafd na jarenlange druk van lokale Spaanse organisaties, waaronder PACMA, en PETA UK. Er zal in de regio Castilla y León in Spanje nooit meer een jonge stier worden neergestoken door mannen met speren. 

Al in 2016 vierden we dat de plaatselijke regering van Castilla y León het doodsteken van stieren verbood op het festival, maar kort nadat dat besluit was genomen, diende de gemeenteraad van Tordesillas een hoger beroep in bij het hooggerechtshof met het argument dat er geen reden was om het doden te verbieden.

Het Spaanse hooggerechtshof heeft een uitspraak gedaan

Het hooggerechtshof heeft dit hoger beroep nu officieel afgewezen, waarmee een einde komt aan de bijna 500 jaar oude barbaarse en inhumane ‘traditie’ van het met werppijlen en speren martelen en neersteken van een jonge stier en het afsnijden van zijn staart terwijl hij nog in leven is, waarna de gemeenteraad een ceremoniële speer en medaille toekent aan de persoon die het lijdende dier uiteindelijk heeft gedood.

Wat gebeurt er nu?

Deze overwinning maakt deel uit van een bredere beweging in Spanje, waar steeds meer mensen zich uitspreken tegen festivals en andere evenementen waarbij stieren worden gemarteld uit naam van amusement. Tot op heden hebben meer dan 100 steden het stierenvechten verboden en volgens een Ipsos MORI-peiling is meer dan 80 procent van de Spanjaarden tegen het wrede evenement. Het tij keert zich tegen deze barbaarse ‘traditie’.

Wat je voor stieren kunt doen

Het is geweldig nieuws dat sommige regio’s in Spanje stierenmishandeling verbieden, maar duizenden stieren lijden en sterven nog steeds in arena’s in het land. Onderteken alsjeblieft de petitie waarin de Spaanse premier wordt opgeroepen om een nationaal verbod op stierengevechten in te voeren.