PETA US reageert op Patagonia’s gebrek aan zorg over NIEUWE onthulling van wreedheid jegens schapen

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

Dit is niet de eerste keer dat Patagonia’s wrede wolproductie is blootgesteld. Het bedrijf laat zien dat het niet bereid is te doen wat nodig is om “geen onnodig letsel te veroorzaken”.

In april 2017 bezochten PETA US-waarnemers in Utah een schapenscheerbedrijf dat is geassocieerd met Red Pine Land & Livestock, LLC – die op de website van Patagonia als een erkende leverancier werd vermeld totdat zij op de hoogte werden gesteld van  PETA US-videobeelden waarin duidelijke schendingen van haar eigen “welzijnsnormen” te zien zijn. Ooggetuigen zagen dat hoogzwangere schapen werden geslagen, van gladde hellingen ingedreven om te bevallen in temperaturen die onder het vriespunt lagen met vrijwel geen wol om hen te beschermen tegen de weerselementen.

Deze behandeling is in strijd met de woorden en het doel van de zogenaamde “Verantwoordelijke Wol Standaard” (RWS) – die Patagonia als basiscriteria heeft aangenomen – en de Patagonia Wol Standaard (PWS).

Op woensdag – toen het verhaal uitkwam in Outside magazine – stuurde PETA US een brief met details over de bevindingen naar de CEO van Patagonia, Rose Marcario, inclusief de specifieke overtredingen van de RWS en PWS (zie hieronder). In plaats van verantwoording te nemen voor wat er werd afgebeeld, beweerde het bedrijf dat het reeds in maart 2017 uit elkaar is gegaan met de leverancier – een maand voor het ooggetuigenonderzoek van PETA US – “als gevolg van andere redenen die geen verband hielden met dierenwelzijn”. Patagonia heeft niet erkend dat het eerder heeft verklaard dat het de Red Pine zorgvuldig heeft gescreend, het als “deskundig en gepassioneerd over dierenwelzijn” heeft geïdentificeerd en het als een “uitstekende partner” heeft geprezen.

Dit is niet de eerste keer dat Patagonia’s wrede wol inkoop is onthuld. PETA US’s video-exposé in 2015 van fokkerijen die zogenaamde “duurzame” wol leverden aan Patagonia toonde aan dat medewerkers messen in de kelen van lammetjes staken en hen begonnen te villen terwijl ze in leven waren en in de rondte schopten. Het bedrijf heeft na onze onthulling alle banden verbroken met die fokkerijen, maar is opnieuw begonnen met het verkrijgen van wol – waaronder van het bedrijf Red Pine, het onderwerp van ons nieuwe onderzoek – en het misleiden van zorgzame consumenten door de wol als “verantwoordelijk” te adverteren. Uiteraard is er niets “verantwoordelijk” aan het tegen de vloer gooien van hoogzwangere schapen en ze zonder wol achter te laten in temperaturen onder het vriespunt wanneer ze op het punt staan om te bevallen, of het goedkeuren van scheren dat resulteert in bloedige verwondingen (tot wel 12 centimeter lang) in de buurt van hun staart en op hun uiers, oren, hals en torso – dat allemaal in strijd is met Patagonia’s eigen “normen”.

Door de jaren heen heeft PETA US geprobeerd om achter de schermen te werken met Patagonia, inclusief het aanbod om onze dierenartsen naar schapenfokkerijen en slachthuizen te sturen om de leefomstandigheden te beoordelen, maar telkens heeft het bedrijf geweigerd om mee te werken. PETA US heeft een verplichting om de waarheid te onthullen achter dierenhuiden die worden verkocht als “verantwoordelijk” – een marketingstrategie die medelevende consumenten misleiden en verleiden tot het ondersteunen van wrede handelingen. In de afgelopen jaren hebben we exposés van tientallen faciliteiten op drie continenten gepubliceerd die onthullen dat schapen worden verminkt, mishandeld en levend gevild voor wol, waaronder de wol die aan Patagonia werd geleverd, die als “duurzaam” werd beschouwd en, meer recentelijk, “verantwoordelijk”.

Dit laatste geval en het antwoord van Patagonia is nog meer bewijs dat ondanks zogenaamde “welzijnsstandaarden”, onafhankelijke controles, en de marketingboodschappen van het bedrijf, er is niet zoiets als “humane” of “verantwoordelijke” wol of dierenhuiden. Klanten wordt verteld dat de missie van Patagonië is om “onnodig letsel te vermijden … en oplossingen voor de milieucrisis aan te bieden”. Maar de vaststelling van normen en het controleren van scheerbedrijven elimineert geen kwaad, en wolproductie verergert de milieucrisis. Schapen zijn herkauwers met spijsverteringssystemen die constant methaan genereren, een broeikasgas dat 25 keer krachtiger is dan kooldioxide. Daarnaast hebben schapen energie-intensieve voeding nodig die geteeld wordt met grote hoeveelheden chemische meststoffen, en ze produceren enorme hoeveelheden mest, waardoor nog meer vervuiling van het land, water en lucht wordt veroorzaakt.

Om de wreedheid te elimineren die inherent is in de toeleveringsketen, moeten de winkels stoppen met de verkoop van wol en in plaats daarvan zich meer richten op innovatie en de ontwikkeling van materialen die niet afkomstig zijn van dieren.

Wij moedigen consumenten aan om te winkelen met mededogen door alleen veganistische producten te kopen. Neem alstublieft de tijd om een beleefde reactie te plaatsen op Patagonia’s blog om hen dringend te verzoeken om banden te verbreken met de wrede wolindustrie.