Dieren die gebruikt worden voor wol

Veel mensen staan nooit stil bij de impact die de productie van wollen kledingstukken heeft op de dieren waar de wol vandaan komt. Schapen zijn zachtaardige individuen, die net als alle andere dieren pijn, angst en eenzaamheid ervaren. Maar de wolindustrie behandelt hen als niets meer dan wol producerende machines en geeft hun amper respect of medeleven.

Ongelukkige levens

Wanneer lammetjes slechts een paar weken oud zijn, worden hun oren doorboord, wordt bij sommigen de staart gecoupeerd en worden mannetjes gecastreerd. Fokkers gebruiken messen, strakke klemmen of elastieken om delen van het lichaam van de dieren te verwijderen – vaak zonder enige verdoving.

Wereldwijd sterven honderdduizenden lammetjes aan blootstelling of verhongering nog voordat ze 8 weken oud zijn – in Nederland overleeft slechts 12.5 procent van de lammetjes de kinderschoenen. Maar degenen die dit overleven, zijn nauwelijks beter af. Van de scheerschuur tot de hete zomermaanden wanneer schapen vaak instorten door hitte-uitputting vanwege hun onnatuurlijk zware wol, leiden deze dieren een zwaar en moeilijk bestaan.

Zinloze verminking

Nog schokkender is de ‘mulesing’ praktijk die bijna overal wordt toegepast in Australië, een van ’s werelds grootste wolproducerende landen. Fokkers verminken schapen door grote stukken huid en vlees weg te snijden in een misplaatste poging om ‘flystrike’ (een aandoening die optreedt wanneer vleesvliegen eitjes leggen in de huid van een schaap) te voorkomen. Maar in tegenstelling tot de diervriendelijke alternatieven, werkt deze gruwelijke procedure niet eens – veel ‘gemulesede’ schapen sterven nog steeds aan infecties of flystrike.

Niet alleen glad geschoren

Het scheerproces is vaak een gewelddadige en angstaanjagende ervaring voor schapen wereldwijd. Werknemers worden vaak betaald per kilo in plaats van per uur. Daardoor gaan ze vaak zo snel mogelijk te werk – en scheren soms wel 200 schapen per dag – wat lijdt tot hardhandige behandeling en frequent letsel voor de dieren. Voordat ze geschoren worden, worden schapen vaak tot wel 24 uur ontzien van voedsel en water, zodat ze minder tegenstribbelen.

PETA US ging in 2014 undercover in scheerschuren door heel Australië en de Verenigde Staten en onthulde misselijkmakende mishandelingen van schapen. De wreedheden die werden vastgelegd, behelsden werknemers die schopten, sloegen en op de hoofden van schapen stampten, hen in het gezicht staken met scherpe scheerapparaten en enorme snijwonden op hun lichamen toebrachten die vervolgens met naald en draad werden dichtgenaaid – zonder enige pijnstilling. Een schapenscheerder verdraaide de nek van een schaap met zoveel geweld, dat hij haar nek brak.

In de natuur produceren schapen genoeg wol om zich warm te kunnen houden en ze verliezen jaarlijks een gedeelte van die vacht op natuurlijke wijze. Alleen schapen zoals merinoschapen, die selectief gefokt worden door de wolindustrie, maken onnatuurlijk zware vachten aan als ze niet ieder jaar geschoren worden.

Transport levende dieren: een angstaanjagende manier om te sterven

Als schapen ouder worden, neemt het volume wol dat ze kunnen produceren af. Maar vanwege de levend transportindustrie is hun leed nog niet voorbij. Miljoenen schapen wereldwijd worden uiteindelijk op overvolle schepen vervoerd naar het Midden Oosten – een afschuwelijke reis die weken kan duren – vaak zonder voldoende voedsel en water. Als ze niet onderweg sterven, worden ze vervolgens afgevoerd naar (vaak ongereguleerde) slachthuizen, waar hun keel wordt doorgesneden terwijl ze nog bij het bewustzijn zijn.

Wat u kunt doen

U kunt gemakkelijk afstand nemen van deze wrede en bloederige industrie. Er zijn tal van duurzame, stijlvolle en warme materialen beschikbaar, die niet gemaakt zijn van wol. Red een schaap – koop geen wol.

Geiten, antilopen, alpaca’s en konijnen zijn ook slachtoffers van de kledingindustrie, dus maak alstublieft uw kledingkast vrij van kasjmier, mohair, angora en alle andere producten die gestolen zijn van de rug van dieren.

Feiten

Wist u dat?

  • Een schaap kan de gezichten van minstens 50 andere schapen herkennen en zich tot wel 2 jaar lang 50 beelden herinneren.
  • Schapen ‘dip’ (een veel gebruikte insecticide/fungicide) is zeer giftig en draagt een ernstig risico op verontreiniging met zich mee. In 1995 doodde het bijvoorbeeld 1.200 vissen in Schotland, nadat een boer het in een sloot gedumpt.
  • H&M zijn slechts enkele voorbeelden van bedrijven die hebben toegezegd geen wol te gebruiken dat afkomstig is van lammetjes die ‘gemulesed’ zijn.
  • Methaan uitstoot, met name afkomstig van schapen, is verantwoordelijk voor 90 procent van de broeikasgassen in Nieuw-Zeeland.
  • In Australië wordt de schapenhouderij vaak gebruikt om het jaarlijkse doden van miljoenen kangoeroes te rechtvaardigen.

Milieuactivisten wijzen erop dat de schapenhouderij in het Verenigd Koninkrijk heeft geleid tot de wijdverspreide vernietiging van het natuurlijke ecosysteem, waardoor problemen ontstaan zoals bodemerosie en overstromingen.