Rust in vrede: Kayla is de 42e orka die sterft in SeaWorld

Geplaatst op door Debra Wolford

Nadat ze van attractiepark naar attractiepark is gesleept, gedwongen werd om kunstjes uit te voeren in chemisch behandeld water, met geweld op kunstmatige wijze werd geïnsemineerd, een miskraam heeft gehad en een ander kalf heeft verloren, is Kayla de orka overleden en is ze eindelijk vrij van leed.

Kayla werd geboren als onderdeel van het fokken in gevangenschap-programma van SeaWorld – waar PETA en talloze anderen jaren tegen campagne voerden en daardoor met succes het programma een halt toeroepten.

Ze werd geboren in 1988 in SeaWorld San Antonio in Texas. Toen ze nog geen drie jaar oud was, werd ze bij haar moeder weggehaald en verhuisde ze naar SeaWorld Ohio (dat sindsdien is gesloten). Later werd ze teruggebracht naar SeaWorld San Antonio, waar ze het leven schonk aan een kalf, Halyn. Maar ze stootte haar baby af, zoals orka’s in gevangenschap vaak doen.

In 2006 werd Kayla voor de laatste keer verhuisd: naar SeaWorld Orlando in Florida. In 2008 stierf de 2-jarige Halyn in het San Antonio-park.

Ongeacht de oorzaak, Kayla’s dood was het resultaat van een ellendig leven van opsluiting – zoals het geval is geweest bij 41 andere orka’s in SeaWorld voor haar.

Kayla stierf zonder ooit vrijheid te kennen – zonder ooit in de oceaan te zwemmen. Ze moet de laatste orka zijn die sterft in een SeaWorld-attractiepark.

Het bedrijf moet alle overgebleven dieren in haar faciliteiten vrijgeven – de orka’s, beluga’s, tuimelaars, zeeleeuwen, walrussen, pinguïns en anderen – door ze te rehabiliteren en ze terug te plaatsen in de natuur of over te brengen naar kustreservaten, waar ze de rest van hun leven kunnen spenderen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. In tegenstelling tot de door hebzucht gedreven claims van SeaWorld, is dit allemaal redelijk en haalbaar.

Wat jij kunt doen

TUI ondersteunt wreedheid tegen dieren door kaartjes voor SeaWorld te blijven verkopen. Terwijl het marinepark omgaat met een dalende beurskoers en een gestage daling van het aantal bezoekers, is het tijd dat TUI in de voetsporen treedt van talloze andere reisaanbieders – waaronder STA Travel en Thomas Cook – en banden verbreekt met SeaWorld.

Laat TUI jouw mening weten en verzoek het bedrijf  om te stoppen met het steunen van orkamishandeling:

Stuur een bericht naar TUI

Jo-Anne McArthur / We Animals