‘S werelds eenzaamste orka in gevangenschap, Lolita, sterft

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Lolita is overleden. Na meer dan 50 jaar in een krappe tank is haar miserabele bestaan in het Miami Seaquarium voorbij.

Eerder dit jaar, tijdens een persconferentie in Miami op 30 maart, kondigde het Miami Seaquarium plannen aan om de lang lijdende Lolita (ook bekend als “Tokitae”, “Toki” en “Sk’aliCh’elh-tenaut”) vrij te laten in een reservaat aan zee in de staat Washington.


Deze aankondiging volgde op een massale campagne van PETA-entiteiten – waaronder verschillende rechtszaken die PETA US aanspande namens Lolita – naast de campagne van lokale bewoners en beroemdheden, die haar lot onder de aandacht brachten door tientallen protesten, en The Dolphin Company’s samenwerking met Friends of Toki. Hoewel het plan nooit werd uitgevoerd, werd het mogelijk gemaakt door de vrijgevigheid van filantroop Jim Irsay, eigenaar en CEO van het American football team de Indianapolis Colts.

Lolita’s gevangenschap

Lolita was ongeveer vier jaar oud toen ze werd weggerukt van haar familie en thuis in de oceaan tijdens de grootste vangst van wilde orka’s in de geschiedenis. Ze kon niet weten dat ze de volgende halve eeuw in de kleinste orka-tank ter wereld zou doorbrengen en haar familie nooit meer zou zien.

In 1970 gebruikten teams speedboten, vliegtuigen en explosieven om de hele zuidelijke orka-gemeenschap – 80 leden – in een smalle inham te drijven. Vier verdronken en zeven jongen werden weggehaald en verkocht aan aquaria over de hele wereld. Het Miami Seaquarium taxeerde Lolita’s leven op $6,000. Van de zeven orka’s die tijdens de vangst uit hun huis werden gehaald, was Lolita de laatste overlevende. De orka die vermoedelijk haar moeder is en die blijkbaar nog steeds in de natuur zwemt, heeft haar waarschijnlijk overleefd.

Terrell C. Newby, Ph.D.

Lolita, die eerst “Tokitae” werd genoemd, leed in een tank die kleiner was dan alle andere die ooit zijn gebruikt om een orka levenslang op te sluiten. De verhuizing was niet alleen wreed, maar ook illegaal volgens de Amerikaanse federale Animal Welfare Act. Het plan om haar naar een reservaat aan zee te verplaatsen kwam veel te laat en ze bleef in haar helse gevangenis tot de dag van haar dood.

Haar eenzame leven

Meer dan 50 jaar lang zag Lolita niets anders dan de betonnen muren om haar heen. Haar enige metgezel was Hugo, een andere onfortuinlijke orka die tijdens de razzia’s was gevangen en verwijderd. Hij ging tekeer tegen gevangenschap, sloeg regelmatig met zijn hoofd tegen de muren – en in een geval sneed hij zichzelf zo ernstig dat het glas van een kijkvenster brak. Uiteindelijk ramde hij in 1980 de wand van de tank zo hard dat hij stierf. Volgens het officiële rapport was hij gestorven aan een hersenaneurysma. Hugo had resoluut actie ondernomen om zijn lijden te beëindigen, maar toen stond Lolita er alleen voor.

Decennialang voerde Lolita haar trieste en wispelturige streken uit. Ze riep haar verloren familie, gebruik makend van het dialect dat uniek is voor haar groep. Orka’s hebben een scherp geheugen en ze dacht ongetwijfeld aan haar familie of verlangde naar de dagen dat ze vrij kon zwemmen en diep kon duiken.

Dicht bij vrijheid

Toen Lolita’s familie als bedreigd werd geclassificeerd, sloot de Amerikaanse overheid haar uit van de bescherming van de Endangered Species Act. Na een rechtszaak stemde de overheid in met een formele petitie ingediend door PETA US, het Animal Legal Defense Fund en het Orka Network dat Lolita niet kon worden uitgesloten van de Endangered Species Act classificatie van haar familie. Andere rechtszaken door de groepen toonden aan dat haar tank zelfs niet voldeed aan de minimale grootte die de federale wet vereist. Er werden eindelijk plannen gemaakt om haar terug te brengen naar de oceaan, maar ze heeft het niet gehaald.

Orka’s in gevangenschap hebben nog steeds hulp nodig

Het is te laat voor Lolita, maar het is nog niet te laat voor andere orka’s in gevangenschap. Eer Lolita door geen kaartje te kopen voor welk zeepark dan ook en door op te roepen andere orka’s over te brengen naar een zeereservaat: