Tips voor het vliegen met je gezelschapsdier

Geplaatst op door Debra Wolford

Hoewel vliegen soms de snelste en minst stressvolle manier lijkt om te reizen, kan het juist het tegenovergestelde zijn als je dieren gedwongen worden om in de bagageruimte te vliegen.

Er zijn veel horrorverhalen, waaronder dat van een hond genaamd Enzo, die stierf aan hittestress in het vrachtruim, ondanks dat zijn menselijke metgezel de vliegtuigbemanning herhaaldelijk vroeg om bij hem te gaan kijken toen het vliegtuig uren op de landingsbaan bleef staan. Toen een andere hond, genaamd Jed, uit de wachtruimte werd gehaald ademde hij niet meer en zat hij onder de urine, uitwerpselen en braaksel. Hij was gestorven aan verstikking door een gebrek aan zuurstof. Andere dieren vroren dood of raakten gewond door ruwe behandeling.

We raden je ten zeerste af om je gezelschapsdier in de bagageruimte van een vliegtuig te vervoeren.

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mogen dieren in de passagierscabine reizen en bij andere mag je je dieren alleen als bagage inchecken. Sommige luchtvaartmaatschappijen laten dieren alleen gedurende bepaalde jaargetijden in de laadruimte vliegen.

Het kan voor een dier heel gevaarlijk zijn – of zelfs dodelijk – om in de bagageruimte mee te vliegen. Van de honderdduizenden dieren die jaarlijks in vliegtuigen worden vervoerd, sterven er duizenden om verschillende redenen. Vrachtruimen hebben over het algemeen geen warmte of airconditioning en ze kunnen snel extreme temperaturen bereiken. De meeste vrachtcompartimenten worden niet geventileerd om brand te helpen voorkomen. Soms ontsnappen katten en honden uit hun transportboxen als die zijn beschadigd en raken ze verdwaald in vliegtuigen of vliegtuigloodsen.

Als je gezelschapsdier moet vliegen, volgen hier enkele tips om de ervaring veilig te maken:

  • Laat de luchtvaartmaatschappij bij het reserveren weten dat je een dier meeneemt. Alle luchtvaartmaatschappijen hebben beperkingen en regels omtrent het vliegen met dieren. Het is het beste om ze te begrijpen en te volgen om problemen te voorkomen.
  • Als je internationaal reist, neem dan contact op met de relevante ambassade voor de quarantainewetten. Als je je dieren absoluut in quarantaine moet plaatsen, zorg er dan voor dat je ze elke dag bezoekt om hun angst, verveling en eenzaamheid te verlichten. We raden je ten zeerste af om een gezelschapsdier de stress van een quarantaine te laten doormaken.
  • Zorg ervoor dat je een stevige, ontsnappingsvrije transportbox gebruikt, want katten kunnen zich gemakkelijk door kleine openingen wurmen. De meeste luchtvaartmaatschappijen vereisen een geschikte transportbox, die te koop zijn via luchtvaartmaatschappijen of in dierenwinkels. Controleer de sluiting van de box en overweeg een hangslot te gebruiken. De box moet voldoende ventilatie hebben en aan de zijkanten een rand hebben van minstens 2 centimeter, zodat de luchtgaten niet worden afgesloten als de kennel tegen andere boxen wordt geplaatst.
  • Open de kennel enkele dagen voor de reis en leg er dekens, speelgoed en lekkernijen in zodat je gezelschapsdier het als een gezellige plek ziet. Doe geen riem in de kennel – het dier kan erin verstrikt raken en worden gewurgd.
  • Geef je dier een aantal uur voor de vlucht nier meer te eten, om te voorkomen dat hij of zij buikpijn krijgt. Geef je dier wel wat water vlak voordat je hem of haar in de box doet. Verdoof dieren alleen als ze in paniek zijn en zichzelf pijn kunnen doen door te proberen te ontsnappen. Gebruik in dat geval een door een dierenarts voorgeschreven kalmeringsmiddel of een natuurlijke kruidenremedie, maar zorg ervoor dat je het van tevoren test om te zorgen dat het bij je dier werkt.
  • Zorg ervoor dat je gezelschapsdier een halsband met adresgegevens draagt. Neem een paar tijdelijke adreslabels mee met het adres waar je verblijft. (Zorg ervoor dat je dier ook je permanente adres met zich meedraagt.)

Als je gezelschapsdier absoluut in het vrachtruim moet reizen, neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Boek altijd een rechtstreekse vlucht. Tijdens het overstappen lopen dieren een verhoogd risico op ongelukken, letsel en ontsnapping. Als je moet overstappen, vraag dan naar het overstapbeleid van de luchtvaartmaatschappij. De meeste maatschappijen zullen geen dieren overbrengen naar een aansluitende vlucht – je zult ze moeten ophalen bij de bagageband en ze opnieuw moeten inchecken.
  • Voorkom reizen bij extreme temperaturen. De meeste luchtvaartmaatschappijen staan inmiddels niet meer toe dat dieren gedurende de warme zomermaanden in de laadruimte vliegen.
  • Controleer of het bagageclaimlabel van de transportbox de juiste bestemming aangeeft en stevig is bevestigd.
  • Markeer de kennel met de naam van het dier en jouw naam, adres, telefoonnummer en bestemming. Schrijf op de box “live animal” in letters van ten minste 3 centimeter hoog met pijlen die aangeven wat de bovenkant van de box is. Omdat het bagagecompartiment van het vliegtuig gebieden bevat waarin dieren niet veilig kunnen worden geplaatst, moet je ervoor zorgen dat luchtvaartpersoneel jouw dier in het juiste gebied plaatst. Plak een briefje aan de kennel waarop met grote letters staat: “Please make sure I’m placed in the live bin!”
  • Vul de drinkbak van je dier met ijsblokjes in plaats van water, dat makkelijk gemorst kan worden.
  • Vraag bij het inchecken aan het gatepersoneel of je met het hoofd bagage-afhandeling van jouw vlucht kunt praten om die persoon alle informatie te geven die misschien nuttig kan zijn voor het omgaan met jouw dier.
  • Laat als de vlucht vertraagd is de bemanning weten dat er een dier aan boord is en vraag of ze de piloot op de hoogte willen brengen. Als de vertraging lang duurt, moet jouw dier uit het vliegtuig worden gehaald totdat de vlucht vertrekt. Sta erop. Jij bent de enige persoon die je dier kan beschermen.
  • Kijk hoe je dier in de bagageruimte wordt geladen om ervoor te zorgen dat hij of zij op jouw vlucht zit. Als je het laden van de laadruimte niet kunt zien, vraag het cabinepersoneel dan om de laadruimte te bellen om ervoor te zorgen dat jouw dier zich op de vlucht bevindt voordat je aan boord gaat.
  • Haal je dier meteen op als je op je bestemming aankomt. Als je iets verkeerds ziet, ga dan meteen naar een dierenarts.

Stappen om te zetten als jouw gezelschapsdier slecht wordt behandeld door een luchtvaartmaatschappij

  1. Schrijf een klachtenbrief waarin je beschrijft hoe je dier is behandeld en stuur deze naar de CEO van de luchtvaartmaatschappij. Zorg ervoor dat je de datum van het incident en jouw vluchtnummer doorgeeft en vermeld de namen van het betrokken luchtvaartpersoneel.
  2. Waarschuw anderen voor de verwaarlozing van de luchtvaartmaatschappij in een brief aan de redactie van jouw plaatselijke krant.
  3. Deel jouw ervaring met je vrienden en familie op sociale media.
Deel op FacebookDeel op Twitter