Tweede sterfgeval Loro Parque in 2021: jonge orka genaamd Ula overleden

Geplaatst op door Dan Howe

Ula – een twee jaar oude orka – is overleden in zeezoogdierenpark Loro Parque in Tenerife, Spanje.

De extreem voortijdige dood van Ula – het tweede sterfgeval in Loro Parque alleen al dit jaar – wijst er weer op tragische wijze op dat deze gevoelige en intelligente dieren niet in gevangenschap thuishoren. Je hebt geen necropsie nodig om te weten dat de ellende, stress en verveling van het leven in een betonnen bassin een enorme tol eisen van orka’s.

Wat de oorzaak ook is – die is momenteel onbekend – Ula’s dood maakt een einde aan een tragisch leven vol ellende.

© Free Morgan Foundation

Meer wreedheid in Loro Parque

Ula was het kalf van een orka met de naam Morgan, die op 23 juni 2010 sterk vermagerd werd aangetroffen in de Waddenzee voor de kust van Nederland. Het Dolfinarium in Harderwijk ving haar en vervoerde haar naar zijn park onder een vergunning die specifiek voorzag in haar herstel en daaropvolgende vrijlating. Ze herstelde in het dolfinarium binnen een paar maanden.

In die tijd vergeleek een groep deskundigen – de Free Morgan Foundation – haar unieke roep met die van andere orka’s in de regio en ontdekte dat zij hoogstwaarschijnlijk behoorde tot een orkapopulatie in de Noorse Zee. De stichting ontwikkelde een gedetailleerd plan voor haar revalidatie, met de bedoeling haar opnieuw in haar groep op te laten nemen.

Ze werd echter nooit uitgezet in haar oceaan. In plaats daarvan werd ze, met steun van de Nederlandse regering, verscheept naar Loro Parque, waar ze al meer dan tien jaar gevangen wordt gehouden.

In 2018 beviel Morgan van Ula, haar eerste kalf, dat ook in Loro Parque gevangen werd gehouden tot haar recente dood.

Een leven in gevangenschap

Orka’s leven in hun natuurlijke omgeving gewoonlijk tussen de 30 en 50 jaar. Hun maximale levensverwachting ligt tussen de 60 en 70 jaar voor mannetjes en tussen de 80 en 90 jaar voor vrouwtjes. In gevangenschap is de gemiddelde leeftijd van orka’s die zijn gestorven echter slechts ongeveer 14 jaar.

Orka’s worden in gevangenschap gehouden in kleine betonnen bassins, zwemmen eindeloos rondjes en breken vaak hun tanden door het knagen aan de betonnen wanden en de metalen hekken van hun bassins uit stress en frustratie. Deskundigen hebben bij de orka’s in Loro Parque keer op keer gezondheidsproblemen en psychologische problemen vastgesteld. Sommigen missen tanden, en sommigen hebben over hun hele lichaam harksporen van pijnlijke aanvallen door bassingenoten. Ze drijven lusteloos op het wateroppervlak en vertonen gedrag dat ongehoord is bij wilde orka’s.

Wat je kunt doen

Het is voor Ula te laat om het leven te krijgen dat ze verdient, maar Loro Parque kan nog steeds het juiste doen voor Morgan. Dring er alsjeblieft bij besluitvormers op aan om haar vrij te laten in een kustreservaat, waar ze de rest van haar leven in een zo natuurlijk mogelijke omgeving kan doorbrengen:

Stuur de Spaanse regering een bericht

© Free Morgan Foundation