Vegan leven en medeleven

Geplaatst op door Debra Wolford

De wreedheid en onrechtvaardigheden die dieren worden aangedaan blijven vaak verborgen, maar medeleven hebben met andere levende wezens helpt ons de ogen te openen voor hun leed.

In onze geïndustrialiseerde wereld kan het makkelijk zijn om te vergeten dat we intrinsiek verbonden zijn met de natuur – dat we, net zoals varkens, koeien, schapen en kippen, dieren zijn. Dat we allemaal op dezelfde manier verdriet, leed, angst en geluk voelen – en dat we allemaal een vrij leven willen leiden en bij onze familie en vrienden willen zijn.

De meesten van ons zijn van mening dat het verkeerd is om anderen uit te buiten, pijn te doen of te doden, maar om naar gelang dat basisprincipe te leven, moeten we ervoor kiezen om geen producten te consumeren die voortkomen uit hun ellende.

“We kunnen het hart van een man beoordelen op grond van hoe hij dieren behandelt.” – Immanuel Kant

Dieren lijden vreselijk onder handen van mensen. We buiten ze uit en doden ze voor hun vlees, hun melk en hun eieren. We rukken de huid van hun rug af voor onze kleding. We verminken hun lichamen in laboratoria. En we sluiten hen op en breken hen mentaal voor ons vermaak.

De definitie van medeleven is “een diep bewustzijn van en sympathie voor het lijden van een ander”. Omdat alle etenswaren, kleding, producten en vormen van vermaak waarvoor dieren worden uitgebuit, gekoppeld zijn aan leed, is de keuze om ze volledig te vermijden de meest krachtige manier om medeleven te tonen en onze eigen medeplichtigheid aan dierenmishandeling te beëindigen.

Dus, waar kun je beginnen? Het mooie is dat het heel makkelijk is om diervriendelijke keuzes te maken – en je kunt direct beginnen: