VIDEO: Leeuw doodgeschoten omdat hij zich als een wild dier gedroeg

Geplaatst op door Debra Wolford

Hoeveel mensen moeten er nog worden verwond of gedood door wilde dieren die in gevangenschap worden gehouden voordat we accepteren dat deze dieren daar niet thuishoren?

Elk jaar zien we dat het opsluiten van dieren in kooien tragische gevolgen heeft voor zowel dieren als mensen – en toch leren we het nog steeds niet. Vorig jaar werd Rosa King, een dierenverzorger in een wildpark in het Verenigd Koninkrijk, door een tijger in gevangenschap aangevallen en gedood, en nu is er een leeuw dood en ligt een man in het ziekenhuis na een vergelijkbare aanval in het Marakele Predator Centre in Zuid-Afrika.

Of ze nu safariparken, drive-in wildreservaten, wildparken of dierentuinen worden genoemd, deze plaatsen zijn niets anders dan dierengevangenissen die worden onderhouden voor menselijk vermaak. Hoe lang dieren ook in gevangenschap leven, hun natuurlijke instincten verzwakken niet. Leeuwen zwerven bijvoorbeeld wijd en zijd in de vrije natuur, claimen territorium en zoeken partners – dingen waar ze in gevangenschap niet toe in staat zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford concludeerden dat dieren die van nature veel terrein afleggen in gevangenschap fysiek en psychisch lijden en uit dierentuinen moeten worden gefaseerd.

Dit meest recente incident vond plaats toen Mike Hodge, de eigenaar van het park, het verblijf betrad, hoewel hij wist dat de leeuwen onrustig en vlakbij waren. Een leeuw greep hem met gemak en sleurde hem de struiken in terwijl getuigen het uitschreeuwden van angst en paniek. Naar verluidt werd het dier later gedood, ondanks het feit dat hij niets anders deed dan zich te gedragen als een leeuw.

Zelfs de “beste” dierentuinen en safariparken kunnen de zorg voor en veiligheid van de dieren die ze houden voor winst, het publiek dat hen komt bekijken, of de dierenverzorgers niet garanderen. Wie kan Harambe vergeten, de gorilla die werd neergeschoten nadat een kleine jongen door een hek kroop en in zijn verblijf in de dierentuin van Cincinnati viel? Natuurlijk zullen we nooit weten wat er zou zijn gebeurd als de dierentuin Harambe niet had neergeschoten, maar we weten wel dat het incident nooit zou hebben plaatsgevonden als hij niet was opgesloten als rendabele attractie.

Deze dieren zijn niet waar ze thuishoren. Toch blijven dierentuinen ze fokken onder het mom van “bescherming” om baby’s te produceren die goed zijn voor de kaartverkoop en om hun voorraden te versterken. Natuurlijk resulteren fokprogramma’s onvermijdelijk in een overschot aan minder populaire volwassen dieren. Er is nooit genoeg ruimte voor hen allemaal, dus worden volwassen dieren routinematig geruild, uitgeleend, verkocht en opgeslagen door dierentuinen die ze niet langer willen.

In Zuid-Afrika worden leeuwen vaak verkocht om doelwit te worden in ingeblikte jachten voor rijke mensen die een misplaatst gevoel van trots krijgen door de opgezette koppen van de dieren aan de muur te hangen. We weten dat dierentuinen en safariparken gemakkelijk individuen offeren voor het zogenaamde uiteindelijke welzijn van de soort. Overlevingsplannen van soorten zouden beter kunnen worden aangeduid als ‘individuele overlijdensplannen’. Na de oneerbiedige slachting in 2014 van Marius de giraffe in de dierentuin van Kopenhagen – die werd uitgevoerd met een schot in het hoofd in plaats van een pijnloze euthanasie-injectie zodat zijn lijk aan leeuwen kon worden gevoerd – gaf de directeur van het Longleat-safaripark toe dat zijn dierentuin leeuwenwelpjes produceerde om “meer bezoekers te trekken” en meldde een klokkenluider dat vier welpen gedood werden vanwege inteelt.

Dierentuineigenaren moeten vandaag nog stoppen met te doen alsof dierentuinen een zinvolle bijdrage leveren aan natuurbescherming. In plaats daarvan moeten ze voorvechters worden van de beweging om de onderliggende oorzaken van uitsterving en gevaar voor dieren over de hele wereld aan te pakken: vernietiging van leefgebieden, stroperij en handel in exotische dieren. Deze fundamentele oorzaken dat soorten worden bedreigd moeten worden aangepakt.

Alle kooien in de wereld zullen dieren niet redden van uitsterving, en zolang we doorgaan met het behandelen van wilde dieren als levende tentoonstellingen, zal het slechts een kwestie van tijd zijn voordat we het hebben over het volgende slachtoffer van een aanval door een dier in gevangenschap.

Wat kun je doen?

Bezoek alsjeblieft geen dierentuinen! Geef geen geld uit aan deze onmenselijke instellingen, die profiteren van het uitbuiten van dieren. We kunnen bedreigde diersoorten beschermen door het ondersteunen van het behoud van hun leefomgevingen, in plaats van dierengevangenissen.