Vier vijf jaar vrijheid voor een gelukkige olifant!

Geplaatst op door Debra Wolford

Ken je Sunder nog? Jarenlang werd hij gevangengehouden in een tempel in India waar hij werd gebruikt om bezoekers en donaties aan te trekken en werd geslagen om hem te dwingen te ‘luisteren’ en ‘zich te gedragen’.

Hij werd stevig vastgebonden met zware kettingen (vaak met scherpe punten) die diepe wonden achterlieten aan zijn poten. Een oogwond, een gat in zijn oor en de vele littekens op zijn lichaam waren duidelijke tekenen van de tientallen jaren van mishandeling die hij had doorstaan. Hij was weggehaald bij zijn moeder, hem was het gezelschap van andere olifanten ontzegd en hem werd zelfs de medische zorg die hij nodig had geweigerd. Hij was ongelukkig en alleen – en er was geen einde aan zijn benarde toestand in zicht.

Elephant Sunder being beaten

Het is nu vijf jaar geleden dat Sunder werd bevrijd.

Toen Sunder 13 jaar oud was, overtuigden medewerkers van Animal Rahat (een Indiase organisatie die wordt gesteund door PETA) de tempel om de gratis veterinaire zorg die ze hem aanboden te accepteren. Hoewel dat hielp, was het duidelijk dat hij er vooral behoefte aan had om te worden bevrijd van de mishandeling, de eenzaamheid en de uitbuiting die hij in de tempel moest doorstaan.

Elephant Sunder Exam

Met behulp van PETA-zusterorganisaties over de hele wereld zette Animal Rahat al snel een ongekende missie in gang om Sunder een echt leven te geven. Tienduizenden vriendelijke PETA-medestanders – waaronder Paul McCartney en Pamela Anderson –­­ voegden hun stem toe aan de groeiende campagne voor zijn vrijlating.

Er was twee jaar van vastberaden campagnevoeren voor nodig, maar het Indiase Hooggerechtshof oordeelde dat Sunder zou moeten worden gered en gerehabiliteerd in het Bannerghatta Biological Park in Bengaluru, waar olifanten bijna 50 hectare prachtig bebost land hebben om van te genieten. Om hem naar zijn nieuwe thuis te krijgen was er opnieuw een groot gevecht, dat gevaarlijk werd toen criminelen de banden van de vrachtwagen die werd gebruikt om hem te vervoeren doorboorden en de Animal Rahat-werknemers die daar waren om hem te redden in elkaar sloegen.

Maar kijk Sunder nu eens!

Elephant Sunder Happy

Het is nu vijf jaar geleden dat Sunder nieuwsgierig zijn veilige nieuwe thuis binnenstapte. Nu  geniet hij nog steeds van het opvangcentrum, misschien wel meer dan ooit, en brengt hij zijn dagen door in het bos, waar hij in de beekjes en vijvers speelt en waar hij geniet van het gezelschap van andere olifanten – alles wat hij nog nooit eerder had meegemaakt. Animal Rahat-dierenartsen komen hem nog regelmatig bezoeken en rapporteren hoe goed hij wordt verzorgd in het park en hoe hij daar opbloeit.

Elephant Sunder with friends in park

Namens Sunder – en andere mishandelde, verwaarloosde en hopeloze olifanten die we willen helpen redden van soortgelijke gruwelijke omstandigheden – bedankt voor je medeleven en steun. Je kunt zien wat het betekent voor Sunder – en voor iedereen die eraan werkt om dieren te bevrijden.

Doneer aan PETA’s projecten ter ondersteuning van het belangrijke werk van Animal Rahat: