Vooruitgang! Grootste krant van Spanje verwijdert haar stierenvechtrubriek

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

El País, de grootste krant van Spanje, schrapt de rubriek stierenvechten van haar gedrukte pagina’s. Antonio Lorca, de journalist die al jaren verslag doet van dit barbaarse spektakel, heeft het stierenvechten “niet politiek correct en niet progressief” genoemd.

Slechts enkele weken geleden drongen 11 politieke partijen in Spanje aan op een verbod op het overdag uitzenden van stierenvechten, wanneer de kans groot is dat kinderen het zien, en noemden het “schadelijke inhoud”.

Deze stap is weer een teken van de veranderende tijden en houdingen. Tegenwoordig is 93% van de Spaanse 16- tot 24-jarigen tegen het stierenvechten, en de verachtelijke industrie krimpt in het hele land. Het is duidelijk dat de marteling van stieren een bloedige smet werpt op de rijke en diverse cultuur van het land. Meer en meer steden en provincies zeggen nee tegen deze barbaarse praktijk.

Het rituele doden van stieren
Elk jaar ondergaan duizenden stieren een langzame, gewelddadige dood in arena’s in heel Spanje: matadors te paard of te voet drijven lansen en stokken met weerhaken in de rug van elke stier voordat ze het gekwelde dier met een zwaard of dolk steken.

Als het publiek de prestatie van de matador voldoende prijst, kan hij als trofee de oren en/of staart van de stervende stier afsnijden – soms terwijl de stier nog bij bewustzijn is. Als deze martelingen katten of honden werden aangedaan, zouden deze mensen in de gevangenis zitten, ondanks dat stieren net zoals ieder ander dier lijden.

Ga nooit naar een stierengevecht
Om de industrie volledig te stoppen, moeten mensen overal weigeren om dit gruwelijke spektakel te steunen. Hoewel de overgrote meerderheid van de Spanjaarden tegen het afslachten van stieren voor vermaak is, blijft het toerisme dit bloedbad aanwakkeren.

De meeste bezoekers die getuige zijn van de wreedheid van een stierengevecht willen er nooit meer een zien. Maar tegen die tijd is het geld al betaald en is de schade al aangericht. Ga alsjeblieft nooit, maar dan ook nooit, naar een stierengevecht of stierenrennen.

Spreek je uit om stieren te helpen
Stierenvechten hoort niet thuis in kranten, op schermen of in arena’s. Het zou volledig verboden moeten worden omwille van het menselijke publiek – en omwille van de stieren. Dring er alsjeblieft bij de burgemeester van Pamplona op aan om voorgoed een einde te maken aan het stierenrennen en de daaropvolgende stierengevechten tijdens het San Fermín-festival.

Neem actie

Tras Los Muros