Waarom hebben 75 mensen zich zojuist vergoten in ‘bloed’ in Pamplona?

Geplaatst op door PETA Nederland

Vanochtend namen tientallen mensen van over de hele wereld deel aan een ‘bloederig’ protest in Spanje tegen stierenvechten en het stierenrennen.

General_Pamplona_4-brighter

135 liter nepbloed, 75 vuurrode emmers, 75 paar zwart ondergoed, een hoop haarbanden met hoorns erop en activisten van tenminste negen verschillende landen.

Dit zijn de ingrediënten die gebruikt werden om het noemenswaardige spektakel op het grote plein in Pamplona plaats te laten vinden. Een grote groep van internationale activisten, waarbij zeker een Nederlander, overgoot zich tegelijkertijd in ‘bloed’ om te benadrukken dat het San Fermín festival een ‘bloedbad voor stieren’ is.

Christina_Dutch_Pamlona

Het protest vond plaats op de vooravond van het stierenrennen evenement tijdens het jaarlijkse San Fermín Festival, waar tientallen stieren worden geslagen en geterroriseerd terwijl ze vallen en uitglijden door de nauwe straten op weg naar een gewelddadige dood in Pamplona’s arena.

Onze activist hield een Nederlands bord vast en protesteerde samen met mensen van over de hele wereld, inclusief de UK, Australie en Zweden en compassievolle Spanjaarden die het oneens zijn met het martelen van stieren als ‘vermaak’ in hun land.

Vierenvijftig stieren worden ieder jaar gedood tijdens het San Fermín festival. Tijdens een typisch stierengevecht wordt een enkele stier door maar liefst acht mensen getergd, geslagen en doorboord met dolken en harpoen-achtige banderillas, tot de stier verzwakt raakt door bloedverlies. Vervolgens steekt de matador het uitgeputte dier met een zwaard neer en snijdt een beul het ruggenmerg van het dier door. Veel stieren zijn verlamd maar nog bij bewustzijn, als ze worden vastgeketend en uit de arena worden gesleept.

Deze act is wreed en totaal niet in lijn met de waarden van progressief, modern Spanje waar 93 procent van de jonge mensen stierenvechten niet steunt. U kunt er niet om het feit heen dat buitenlandse toeristen die ieder jaar bijeenkomen om met de stieren te rennen, medeplichtig zijn aan het bloedvergieten, zelfs als ze nooit een stap in een stierengevecht arena zouden willen zetten.

Maar, er is hoop. Door heel Spanje besluiten steeds meer lokale autoriteiten om hun wetten te vernieuwen en stierengevechten te verbannen, net als andere wrede ‘tradities’ in hun gebied. De anti-stierengevecht beweging heeft op dit moment veel momentum.

Hoe u kunt helpen

De Europese Unie besteedt echter nog jaarlijks ongeveer €42 miljoen aan het Spaanse stierenvechten, die dit jaar minstens duizenden dieren het leven zullen kosten. Help het stierenrennen te stoppen en teken de petitie.