Waarom medestanders van PETA een ‘hondenbegrafenis’ hielden bij de Spaanse Formule 1 Grand Prix

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Terwijl de motoren aansloegen tijdens de Spaanse Grand Prix, organiseerden medestanders van PETA en de Spaanse dierenrechtenpartij PACMA een ‘hondenbegrafenis’ uit protest tegen de banden van de Formule 1 (F1) met de Iditarod – een dodelijke hondenslederace.

De demonstratie is de meest recente actie in de campagne van PETA met als doel de eigenaar van de F1, Liberty Media, te overtuigen om te stoppen met het sponsoren van de controversiële hondenslederace via GCI, de in Alaska gevestigde dochteronderneming van het bedrijf.

Geen enkel gerenommeerd bedrijf zou een evenement moeten ondersteunen dat honden dwingt om 1600 kilometer ijs over te steken bij temperaturen onder het vriespunt, waardoor velen hun dood tegemoet gaan. PETA dringt er bij de F1 op aan om deze dodenrace te vermijden, zoals Coca-Cola, ExxonMobil en andere voormalige sponsors al hebben gedaan.

Iditarod, de dodelijke hondenslederace
Honden die in de Iditarod worden gebruikt, worden gedwongen om de ongeveer 1600 kilometer lange race af te leggen terwijl ze zware sleeën trekken door bijtende winden, verblindende sneeuwstormen en extreme temperaturen in wat tot de meest slopende omstandigheden op aarde behoort.

Meer dan 150 honden stierven al tijdens de race, meestal door aspiratiepneumonie (veroorzaakt door het inademen van hun eigen braaksel). De honden die omkomen tijdens het laagseizoen terwijl ze buiten vastgeketend zijn achtergelaten bij temperaturen onder het vriespunt en degenen die zijn gedood omdat ze niet goed of snel genoeg waren zijn bij dit dodental niet inbegrepen.

Honden hebben je nodig om actie te ondernemen
Het dwingen van honden, de oudste metgezellen van de mens, om tegen hun wil in te rennen voor ons vermaak is een vorm van speciësisme, een wereldbeeld waarin de mens superieur wordt geacht.

Herinner de CEO van F1 eraan dat racen alleen gewillige menselijke deelnemers mag omvatten –spoor hem aan om snel afstand te nemen van de wrede Iditarod: