Wat er gebeurt tijdens de stierenrennen in Pamplona

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Elk jaar vindt er een barbaars bloedbad plaats tijdens het San Fermín festival in Pamplona, Spanje – en de meeste mensen zijn zich hier totaal niet van bewust. Veel toeristen die de stad bezoeken tijdens het festival realiseren zich niet dat dezelfde stieren die tijdens het stierenrennen over de geplaveide straten glijden, later in de arena worden doodgemarteld. In totaal worden er tijdens het hele San Fermín festival minstens 60 stieren op barbaarse wijze doodgestoken. Dit is hun verhaal:

De stierenrennen

Tijdens de jaarlijkse stierenrennen van het San Fermín festival sluiten de organisatoren stieren en ossen op in overvolle hokken en laten ze dan los op straat.

In paniek verzamelen de stieren zich om zich in veiligheid te brengen bij de ossen, die getraind zijn om de kudde naar de arena te leiden terwijl een angstaanjagende menigte renners (van wie merendeels toeristen) hen achtervolgt.

Na ongeveer 800 meter bergopwaarts door de smalle straatjes te zijn gejaagd, worden de stieren bijeengedreven in de arena. Hier worden ze vastgehouden in afwachting van de stierengevechten die ’s avonds plaatsvinden en die, zonder dat veel deelnemers het weten, vrijwel zeker zullen resulteren in een gewelddadig doodvonnis voor elk van hen.

Het stierengevecht

De wreedheid die hieronder wordt beschreven is niet uniek voor het San Fermín festival. Naar schatting hebben vorig jaar minstens 7.000 stieren deze gruweldaden moeten doorstaan in Spaanse arena’s.

Een typisch Spaans stierengevecht begint wanneer de stier de arena binnenkomt en de stierenvechters hem benaderen. Meteen vanaf het begin dwingen de stierenvechters de stier tot uitputting, waarbij ze hem van de ene naar de andere kant van de arena laten rennen.

Zodra de stier moe is, komt een man op een geblinddoekt paard de arena binnen. Hij steekt een lans in de rug van de stier, waardoor het dier gaat bloeden. Het bloedverlies is bedoeld om de stier bang te maken en te verzwakken, waarna meer mannen te voet binnenkomen en banderillas – stokken met een harpoenpunt aan één uiteinde – in de bovenrug van de stier steken, waardoor hij acute pijn lijdt telkens als hij zijn hoofd draait.

De executie

Als de stier vermoeid is door het bloedverlies en de niet aflatende pesterijen, komt de matador (wat letterlijk ‘moordenaar’ betekent) voor de laatste keer. Nadat hij een paar aanvallen van de uitgeputte stier heeft uitgelokt, probeert hij hem te doden door hem met een zwaard tussen de schouderbladen en door het hart te steken.

Als de stier niet meteen sterft, zal de matador een dolk of een ander wapen gebruiken om zijn ruggenmerg door te snijden en hem uiteindelijk te doden.

Veel mensen die naar stierengevechten gaan, gruwelen van wat ze zien en zouden nooit een kaartje hebben gekocht als ze hadden geweten hoe gewelddadig het zou zijn. Een journalist beschrijft hoe hij zich misselijk voelde en zijn maag draaide toen hij het bloed van de gewonde stier zag druipen.

Een andere journalist vertelt over zijn ervaring als kind bij een stierengevecht en beschrijft het als traumatiserend. Op dat moment is het echter al te laat: de stierenvechtindustrie heeft het geld al opgestreken en de stier heeft een martelende, rituele dood ondergaan die geen enkele vorm van wroeging ongedaan kan maken. De enige manier om deze wrede industrie te stoppen is door te weigeren deze op welke manier dan ook te steunen.

Jaar na jaar uiten steeds meer Spanjaarden hun verzet tegen wrede stierengevechten en vinden er steeds minder plaats. In 2021 waren er 42% minder stierengevechten dan in 2019. Maar sensatiezoekers realiseren zich niet dat rennen met de stieren betekent dat je meedoet aan een festival waarbij dieren doodgemarteld worden.

Draag alsjeblieft niet bij aan het martelen en doden van deze majestueuze dieren – blijf weg van het San Fermín festival. En deel dit artikel op social media om je vrienden en familie te vertellen over de realiteit van stierengevechten en de stierenrennen.

Wat je kunt doen voor stieren

Dring er alsjeblieft bij de burgemeester van Pamplona op aan om onmiddellijk een einde te maken aan de stierenrennen en de daaropvolgende stierengevechten tijdens het San Fermín festival.