We schrijven geschiedenis! Het EBI om dierproeven te beëindigen is afgesloten met een astronomische 1.413.383 handtekeningen!

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

365 dagen, 27 landen en maar liefst 1.413.383 handtekeningen. Het Europese burgerinitiatief (EBI) “Save Cruelty Free Cosmetics” dat de Europese Commissie oproept om zich in te zetten voor een Europa zonder dierproeven, is afgesloten – en met welk een resultaat!

Voor een recordbrekende tweede keer hebben ruim 1 miljoen mensen in de Europese Unie luid en duidelijk gezegd dat dierproeven moeten stoppen.

Enorm veel dank aan iedereen die het initiatief heeft ondertekend, het heeft gedeeld met vrienden en ons heeft geholpen met deze historische prestatie, waardoor we dichter bij het beëindigen van wrede dierproeven zijn gekomen! De Europese Commissie heeft nu geen andere keuze dan te luisteren.

Ongekende mijlpaal
Tot op heden hebben slechts zes van de 90 geregistreerde EBI’s de verificatiefase met succes doorlopen. Daarom is het verzamelen van meer dan 1 miljoen handtekeningen een krachtige boodschap aan EU-ambtenaren.

PETA-entiteiten over de hele wereld zijn ongelooflijk trots op deze samenwerkingsmijlpaal en wachten met ingehouden adem op de verificatie van de handtekeningen. De mensen in Europa hebben hun gevoelens duidelijk gemaakt: de Europese Commissie moet met inhoudelijke wetgevingsvoorstellen komen om dierproeven uit te faseren en een einde maken aan het lijden van miljoenen dieren in laboratoria.

PETA voerde onophoudelijk campagne om ons over de streep te trekken
PETA-entiteiten over de hele wereld hebben onvermoeibaar gewerkt om ons over de drempel te krijgen. We werkten samen met bekende beroemdheden zoals Paul McCartney en Nederlands eigen Klaasje Meijer om de massa te bereiken.

We hebben indrukwekkende video’s gemaakt met de hartverscheurende geluiden van schreeuwende dieren in laboratoria en de geschokte reacties van beroemdheden, waaronder Rossana Kluivert, die duizenden mensen bereikten in heel Nederland. We werkten ook samen met beroemdheden en influencers in Ierland, Italië en Frankrijk, wiens stem voor dieren te horen was over het hele continent.

We hielden protesten en demonstraties in heel Europa, waaronder een krat met “huilende apen” in Italië, “dansende dieren” bij het Europees Parlement in Brussel, en nog veel, veel meer in de loop van de jaarlange handtekeningverzamelingsperiode om ervoor te zorgen dat iedereen in de EU hoorde over het EBI en actie kon ondernemen.

Wat gaat er nu gebeuren?
Ons EBI doorloopt een strikte verificatieprocedure waarbij elke overheid controleert of elke handtekening van een echt persoon is en dat ze het EBI maar één keer hebben ondertekend.

De organisatoren van het initiatief hebben drie maanden de tijd om de handtekeningen ter verificatie in te dienen bij de bevoegde autoriteiten van de lidstaten voordat ze ze voor actie naar de Europese Commissie en het Parlement kunnen brengen. We moeten enkele maanden wachten om te zien of ons EBI geverificeerd wordt door de EU-lidstaten.

Daarna krijgt het initiatief een volledige plenaire hoorzitting in het Europees Parlement, mogelijk gevolgd door een stemming. De Commissie moet dan een formeel antwoord geven waarin wordt uiteengezet welke maatregelen zij eventueel zal voorstellen in reactie op het EBI en de redenen voor haar besluit.

Hoe het EBI dieren in EU-laboratoria zal helpen
Dit EBI heeft tot doel de status quo te veranderen, waarin jaarlijks meer dan 10 miljoen katten, honden, konijnen, muizen en andere dieren lijden in laboratoria in heel Europa.

Ze kunnen allemaal pijn en angst voelen net als mensen, maar zwangere knaagdieren en hun nakomelingen worden vergiftigd, gedood en ontleed; de huid van konijnen wordt verbrand met chemicaliën; honden worden onder dwang gevoerd met pesticiden; en nog veel meer dieren worden gemarteld en gedood.

Dierproefvrij testen is de toekomst
Het EBI zou een verschuiving in de wetenschap in de EU teweeg kunnen brengen. Geschat wordt dat tussen de 50% en 89% van het preklinische onderzoek niet reproduceerbaar is, en het gebruik van dieren wordt daarbij vaak als een belangrijk probleemgebied naar voren gebracht. We moeten investeringen verschuiven van onbetrouwbare experimenten op dieren naar superieur, dierproefvrij onderzoek.

We hebben jouw hulp nog steeds nodig
Dit is een ongekende mijlpaal, maar we hebben nog meer werk te doen en we zullen jouw hulp nodig hebben voor belangrijke volgende stappen in deze campagne. Om op de hoogte te blijven van deze campagne en om in de volgende fase te helpen, moet je ervoor zorgen dat je jezelf hebt geabonneerd op PETA News. Dit kan via onze website:

Ondertussen kun je dieren in laboratoria in Nederland helpen door onze petitie aan de regering te tekenen, waarin we oproepen PETA’s Research Modernisation Deal te omarmen en daarmee de wetenschap te moderniseren en dierproeven te beëindigen.