Winterrecept: hartige vegan zoete aardappel stamppot met zuurkool en falafel

Geplaatst op door PETA Nederland

Er zijn minder uren met daglicht en de kou begint nu echt te komen. Maar, met dit perfecte recept blijf je ook tijdens de koude winteravonden vrolijk en energiek! Een heerlijk bijgerecht voor bij het kerstdiner of een maaltijd voor iedere andere gelegenheid, schrijfster en roeister Janneke van der Meulen zorgde ervoor dat er genoeg is om van te smullen. Dit recept uit haar boek #SUPERSNEL HERSTEL – VOEDING VOOR SUCCES is gemakkelijk, lekker, gezond en vooral: veganistisch en wreedheidvrij.

Ingrediënten voor de stamppot:

  • 3 uien, gesnipperd
  • 1 eetl. kokosnootolie
  • 200 g zoete aardappel, geschild in blokjes
  • 230 g (bij voorkeur biologische) zuurkool per persoon
  • Zout en peper

Ingrediënten voor de falafel

(je kunt deze ook kant-en-klaar in de winkel kopen):

  • 2 potten (bij voorkeur biologische of zelf geweekte en gekookte) kikkererwten, afgieten en schoonspoelen
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 bos koriander, fijngesneden
  • 1 theel. kurkumapoeder
  • 1 theel. komijn
  • Snufje peper
  • 2 eetl. citroensap
  • Indien nodig, het beslag steviger maken met boekweitmeel

Bereiding van de stamppot:

Bak de ui glazig in kokosnootolie met zout en peper en bak de zoete aardappel hierin kort aan. Voeg de zuurkool met vocht toe tot de aardappel gaar is.

Bereiding van de falafel:

Maal driekwart van de kikkererwten in de keukenmachine tot een egale puree. Voeg de resterende kikkererwten, ui, knoflook, kruiden en specerijen toe en meng deze smaakmakers kort tot een fijne, stevige massa. Maak dan met (iets vochtige) handen bolle schijven van ruim 1 eetlepel puree. Als het mengsel te plakkerig is, voeg je wat boekweitmeel toe.

Gooi het beslag gewoon, hoppa, in een hete gifvrije pan met eventueel een heel klein beetje extra vierge kokosnootolie tot het korstje goudbruin en knapperig is. Lekker snel klaar! Nu kruimel je het makkelijk over de zuurkoolschotel.

Super gemakkelijk, super lekker en volledig wreedheidvrij: dit is het ideale recept voor die avonden waarbij je niet uren in de keuken wil staan, maar toch een gezonde maaltijd wil. Voor meer gemakkelijke en lekkere veganistische recepten, download een gratis veganistisch starterspakket en begin met koken! Je kunt ook het boek van Janneke hier vinden en in 2017 verschijnt alweer haar tweede boek met daarin de wetenschappelijke onderbouwing waarom een wreedheidvrij dieet het aller beste is voor zowel mens, dier als aarde.

[peta-enform widgetid=”4314″ campaignid=”54067″ cssid=”” cat=”petaGA_FormCategory_Activist” label=”VSK Widget”]