Worden kippen gedood voor eieren? Hier zijn de feiten.

Geplaatst op door Debra Wolford

Nieuwsflits: alle kippen die worden gebruikt in de eierindustrie worden uiteindelijk gedood.

En hun leven, waarin ze uiteindelijk worden verstikt, levend vermalen of hen de keel wordt doorgesneden, is ook geen pretje.

Voordat ze worden gedood

Alleen al in Nederland ondergaan meer dan 40 miljoen kippen afschuwelijke mishandeling op pluimveehouderijen. Het begint allemaal al op de allereerste dag van hun leven. Kuikens die zijn gefokt voor de productie van eieren worden in grote broedmachines uitgebroed en mannetjes en vrouwtjes worden vrijwel onmiddellijk gescheiden. Mannetjes, die worden beschouwd als niet rendabel en daarom nutteloos voor de eierindustrie, worden meestal levend vermalen.


Ze worden gehouden in overvolle legbatterij-achtige kooien, de zogenaamde ‘verrijkte kooi’, of ‘koloniehuisvestiging’. In een verrijkte kooi heeft een kip net iets meer leefruimte dan de grootte van een A4-vel papier, waarin ze nauwelijks haar vleugels kan strekken. Sinds 2008 mogen verrijkte kooien niet meer worden gebouwd, maar bedrijven die toen al met verrijkte kooien werkten, mogen dat blijven doen tot 2021. Daarna mogen kooikippen alleen nog in ‘koloniekooien’ worden gehouden, waar de dieren iets meer leefruimte hebben dan in een verrijkte kooi – maar dat is nog steeds minder dan twee A4-velletjes.

Hoe dan ook, de kippen moeten leven tussen elkaars urine en uitwerpselen.

Kippen die voor hun eieren worden gebruikt, moeten deze ellende en mishandeling twee jaar lang verdragen – om vervolgens te worden gedood.

Geen overlevenden

Vanwege de stressvolle en smerige omstandigheden die hierboven zijn beschreven, sterven er vele kippen in de kooi of op de stalvloer.

Kippen die het overleven, worden vaak gedwongen om te leven naast hun dode en stervende schuur- of kooigenoten, wiens lichamen soms worden achtergelaten om te rotten.

Zodra de eierproductie van de kippen begint af te nemen, worden ze nutteloos geacht en worden ze afgevoerd naar slachthuizen, waar ze hetzelfde bloedige einde tegemoet gaan als kippen die zijn gefokt voor vlees: bij de meeste kippen wordt de keel doorgesneden terwijl ze vastgeketend zijn en ondersteboven zijn opgehangen.

Kom in actie voor kippen

Het is dus duidelijk – kippen worden gedood voor hun eieren. Maar het leven van deze kip is toch belangrijker dan een omelet vol cholesterol?

Het enige aanvaardbare antwoord is ja. Kippen zijn nieuwsgierige dieren waarvan de cognitieve vaardigheden vergelijkbaar zijn met die van katten, honden en zelfs sommige primaten, volgens vooraanstaande wetenschappers op het gebied van diergedrag. We zouden nooit willen dat onze katten of honden op deze manier worden behandeld – dus een dergelijke wrede behandeling van een ander wezen horen we dan ook niet te steunen.

Vegetariër worden of ‘scharreleieren’ kopen is niet genoeg. Bij lange na niet.

“Ik eet alleen biologische eieren” is een slappe smoes en betekent niets voor kippen. De ene reportage na de andere heeft niet alleen aangetoond dat kippen worden gedood voor eieren, maar ook dat de hierboven beschreven mishandeling hoogtij viert zowel in de intensieve eierindustrie als op de ‘vrije uitloop-‘ of ‘kooivrije’ pluimveehouderijen. Een deel van het beeldmateriaal hierboven werd vastgelegd op pluimveehouderijen van bedrijven die eieren leveren aan grote supermarkten in Nederland.

De enige manier om kippenmishandeling gegarandeerd te bestrijden is door te weigeren hun lichamen en hun eieren te eten.

En er zijn enorm veel heerlijke eieralternatieven beschikbaar, dus het was nog nooit zo eenvoudig om vegan te worden. Klik op de onderstaande button voor een steuntje in de rug en om voor kippen op te komen: