Wreedheid voor toerisme: olifanten worden tot bloedens toe geslagen op olifantenfestival in Nepal

Geplaatst op door Debra Wolford

PETA Azië heeft videobeelden verkregen van trainers die olifanten op gewelddadige wijze slaan op het Chitwan Elephant Festival in Nepal.

Als reactie op de video hebben Renault, MINISO, Carlsberg Group (dat de bieren Carlsberg en Kronenbourg en Somersby-cider produceert), United Beverage, Mega Bank, Kumari Bank, JDI (dat Ruslan-vodka produceert), Chaudhary Group (dat Wai Wai-noedels maakt), Everest Insurance en Hotel Seven Star aangekondigd dat ze hun samenwerking met het festival beëindigen, maar verschillende bedrijven – waaronder Mount Everest Group en NRNA – hebben geen actie ondernomen om de banden met het wrede evenement te verbreken.

Op de verontrustende beelden is te zien dat trainers olifanten herhaaldelijk op hun kop en achter hun gevoelige oren slaan met een olifantenhaak (een speerachtig wapen met een scherpe haak aan het uiteinde), stokken en geïmproviseerde houten messen om ze aan hen te onderwerpen en ze te dwingen te racen, ritten te geven en voetbal en polo te ‘spelen’. Op de video wordt een olifant bijna een minuut lang continu geslagen en een ooggetuige zag dat een andere olifant waterige oogafscheiding had, wat wijst op een verwonding of een infectie. Waarnemers legden ook vast dat veel olifanten diepe, bloedige wonden rond hun hoofd en oren hadden. Een jong meisje deed van schrik haar hand over haar mond toen ze zag dat een babyolifant met een stok werd geslagen.

Wat je kunt doen

Ga naar PETAAsia.com om alles over het onderzoek te lezen en ontdek hoe je deze olifanten kunt helpen.

Tijdens onze vakantie komen we vaak dierenattracties tegen – of het nu gaat om een olifantentocht, een dolfinarium of een dierentuin langs de weg. Velen klinken aantrekkelijk voor dierenliefhebbers – maar dieren lijden onder het verlangen van toeristen om met hen in aanraking te komen. Ontdek welke attracties je moet vermijden op vakantie:

Zo ga je diervriendelijk op reis

Jo-Anne McArthur / We Animals