VIDEO: DASSEN GESLAGEN MET EEN STOELPOOT, DE KEEL DOORGESNEDEN VOOR MAKE-UPBORSTELS EN SCHEERKWASTEN

Voor onmiddellijke publicatie:

21 September 2018

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

VIDEO: DASSEN GESLAGEN MET EEN STOELPOOT, DE KEEL DOORGESNEDEN VOOR MAKE-UPBORSTELS EN SCHEERKWASTEN

PETA-reportage onthult dat dassen illegaal werden gevangen uit het wild en met geweld werden gedood op Chinese dassenfokkerijen

Amsterdam – Gruwelijke videobeelden van een onderzoek van PETA Azië naar de Chinese dassenhaarhandel hebben onthuld dat beschermde dassen illegaal worden gevangen in het wild met behulp van valstrikken en andere wrede methoden en vervolgens in kleine kooien worden opgesloten op fokkerijen. Daar worden ze met geweld gedood voor verfkwasten, make-upborstels en scheerkwasten die worden verkocht door bedrijven zoals Douglas, Bol.com en anderen over de hele wereld.

Het onderzoek van PETA Azië is het eerste in zijn soort en omvat Chinese dassenfokkerijen en markten waar levende dieren worden verkocht die in 2017 en 2018 zijn bezocht. Het toont arbeiders die dassen op hun hoofd slaan met wat er maar binnen handbereik is, waaronder een stoelpoot, voordat ze hun de keel doorsnijden. De groep legde vast dat één das een minuut lang bleef bewegen nadat zijn of haar keel was doorgesneden en dat een ander een voet miste – de eigenaar van de fokkerij suggereerde dat dit kwam door een gevecht met een andere das die in de buurt zat opgesloten. Dassen op de fokkerijen zaten opgesloten in kleine draadkooien die waren blootgesteld aan de elementen, en de stressvolle omstandigheden leidden vaak tot verwondingen en ernstige psychische stoornissen.

“Zachtaardige dassen werden met grove hulpmiddelen geslagen en opengesneden en worden achtergelaten om te sterven, en dat alles voor make-upborstels en scheerkwasten gemaakt van dassenhaar”, zegt PETA-oprichter Ingrid Newkirk. “PETA roept zowel bedrijven als consumenten op om deze afschuwelijke kwasten waar bloed aan kleeft te verwerpen en in plaats daarvan diervriendelijke kwasten te omarmen waar niemand voor hoeft te lijden en te sterven.”

PETA – wiens motto gedeeltelijk luidt, “dieren zijn niet van ons om te mishandelen op welke manier dan ook” – merkt op dat kwasten gemaakt van zachte en luxueuze synthetische haren makkelijk verkrijgbaar en diervriendelijk zijn en in veel opzichten superieur zijn aan hun tegenhangers van dierenhaar.

Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

#