VIDEO: KANNIBALISME, VUIL EN DOOD OP BRITSE ‘VRIJE UITLOOP’ EIERBOERDERIJ

 

Voor onmiddellijke publicatie:

31 juli 2017

Contact:

Stichting PETA Nederland 0900 235 7382; [email protected]

PETA-exposé onthult waarom ‘veganistisch’ het enige wreedheidvrije keurmerk is

Amsterdam – PETA heeft ooggetuigenbeelden verkregen (hier verkrijgbaar) van schokkende omstandigheden op een Britse ‘vrije uitloop’ eierboerderij in Cambridgeshire. Zoals gangbaar is in ‘vrije uitloop’ faciliteiten, werden de kippen niet in kooien gepropt, maar in donkere, smerige, overvolle schuren, waar velen hun veren verliezen als gevolg van ammoniak-brandwonden en stress. Vogels die sterven worden achtergelaten om weg te rotten, en anderen nemen toevlucht tot kannibalisme in de schrijnende, erbarmelijke leefomstandigheden.

“Shoppers zullen ongetwijfeld geschokt zijn om erachter te komen dat ‘vrije uitloop’ kippen vaak niet de mogelijkheid krijgen om frisse lucht in te ademen en de warmte van de zon op hun rug te voelen”, aldus PETA-woordvoerder Yvonne Lemmen. “Het keurmerk ‘vrije uitloop’ is ontworpen om consumenten – niet dieren – een beter gevoel te geven. De enige wreedheidvrije maaltijd is een veganistische maaltijd.”

PETA – wiens motto deels luidt “dieren zijn niet van ons om te eten” – geeft aan dat kippen nieuwsgierige, actieve dieren zijn die in de natuur hun tijd zouden besteden aan scharrelen, verkennen en stofbaden nemen. Maar op boerderijen, zelfs degenen die zogenaamde ‘vrije uitloop’ of ‘biologische’ zijn, krijgen ze vaak niet de kans om deze natuurlijke vormen van gedrag te verrichten. En als hun uitgeputte lichaam niet meer in staat is genoeg eieren te produceren om winstgevend te zijn, worden ze naar de slacht gebracht, waar ze vaak worden omgezet in ‘lage kwaliteit’ vlees omdat hun vlees zo gekneusd en beschadigd is.

Kippen in de Nederlandse scharrelei-industrie hebben het niet veel beter. Mannelijke kuikens, die geen nut hebben voor de industrie, worden vergast of in een hakselaar gegooid zodra ze uit het ei komen. Vrouwelijke kippen leiden ellendige levens in donkeren schuren, vaak zonder toegang naar buiten, en worden gedood zodra hun productie afneemt. Ook wordt bij hen de snavel afgebrand zodat ze elkaar niet verwonden en wordt hen antibiotica gevoerd om ervoor te zorgen dat ze niet ziek worden en geen ziektes verspreiden.

PETA stelt verder vast dat voedingspatronen die veel cholesterol en verzadigde vetten bevatten, beide aangetroffen in eieren, het risico kan verhogen dat een persoon het slachtoffer wordt van een van de meest voorkomende ziektes in Nederland, waaronder hartaanvallen, beroertes en diabetes.

Foto’s zijn hier beschikbaar, en broadcast-kwaliteit beelden zijn ook op aanvraag beschikbaar. Voor meer informatie en , kunt u terecht op PETA.nl.

#