6 redenen om vegan te worden in plaats van vegetariër voor de Nationale Week Zonder Vlees

Geplaatst op door Debra Wolford

Als je tegen één vorm van dierenleed bent, zou je tegen alle vormen moeten zijn.

Veel mensen worden vegetariër omdat ze om dieren geven, maar de extreme wreedheid die dieren in de vleesindustrie moeten verdragen komt net zo vaak voor in de eier- en zuivelindustrieën.

Er is geen kaas die dat waard is.

Koeien op melkveebedrijven worden onder dwang zwanger gemaakt, hun kalveren worden vlak na de geboorte weggehaald en vervolgens worden de koeien aangesloten op industriële melkmachines zodat mensen de melk kunnen drinken die is bedoeld voor hun baby’s. Deze cyclus van leed gaat door totdat ze dusdanig uitgeput zijn dat ze niet meer verder kunnen, en dan worden ze afgevoerd naar het slachthuis. Is een blok kaas echt al dat leed waard?

Je kan minder vet binnenkrijgen, zorgen dat je cholesterolvrij eet en je gezondheid verbeteren.

Eieren en zuivelproducten bevatten veel verzadigd vet en cholesterol dat je bloedvaten kan verstoppen en hartaandoeningen, obesitas en andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Ben je bang dat je bepaalde voedingsstoffen misloopt als je stopt met het eten van zuivelproducten? Je kunt makkelijk genoeg calcium uit groenten binnenkrijgen en veel plantaardige melk wordt verrijkt met essentiële vitamines.

ALLE kippen lijden in de eierindustrie – zelfs ‘scharrelkippen’.

Mannelijke kuikens die in de eierindustrie worden geboren, worden kort na de geboorte gedood omdat ze waardeloos zijn voor pluimveehouders – veel kuikentjes worden in vuilnisbakken gegooid en achtergelaten om te stikken of levend in een vleesmolen gegooid. En zelfs op pluimveehouderijen met ‘vrije uitloop’ worden kippen meestal in volgepropte schuren gehouden en leiden ze stressvolle, onnatuurlijke levens.

Je kan misschien niet tegen melk en weet het niet eens.

Uit een rapport van het Britse Food Standards Agency bleek dat bijna de helft van de ondervraagde jongeren een negatieve reactie op koemelk meldde. Dat is geen verrassing als je erbij stilstaat dat koeienmelk is ontworpen voor babykoeien, niet voor mensen, en absoluut geen noodzakelijk onderdeel uitmaakt van een gezond dieet. Probeer het eens te vervangen door een smakelijk alternatief zoals soja-, amandel- of havermelk en wie weet voel je het verschil.

Er zijn talloze opties op het gebied van vegan kaas, yoghurt, boter en melk.

Heb je de plantaardige melkafdeling onlangs in de supermarkt gezien? Alle grote ketens hebben plantaardige soorten boter, yoghurt en melk – de opties zijn eindeloos. Het assortiment aan vegan kazen is ook aan het groeien – Albert Heijn en Jumbo bieden allebei zuivelvrije kaas aan, van plakjes kaas voor op je boterham tot geraspte kaas voor over spaghetti of op je pizza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by vegan sisters (@veganki) on

De overstap maken van vegetarisch naar vegan is veel makkelijker dan het misschien lijkt. Vervang koeienmelk door een plantaardige versie, kies voor zuivelvrije margarine in plaats van boter en bekijk ons informatiemateriaal om je te helpen wegwijs te worden in vegan koken.

Ben je geïnspireerd geraakt om deze Nationale Week Zonder Vlees vegan te worden? We helpen je op weg: