Hoe vlees de mens schaadt – van gezondheid tot mensenrechten

Het consumeren van vlees eist een vreselijke tol op de menselijke gezondheid, door uw spijsvertering te belasten en uw risico op levensbedreigende ziekte te verhogen. Instanties zoals de British Medical Association bevestigen dat vegetariërs lagere percentages hebben van obesitas, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.

De vleesindustrie brengt ook de volksgezondheid in gevaar op een wereldwijde schaal, van het bevorderen van dodelijke virussen tot het bijdragen aan honger in derdewereldlanden.

Daarentegen is bewezen dat een vleesloos voedingspatroon u langer helpt leven. De kwaliteit van uw leven wordt ook drastisch verbeterd, doordat het u helpt om fitter en gezonder te blijven en u geweldig laat voelen – vooral omdat wat u eet geen leed veroorzaakt.

Kanker

Studies hebben aangetoond dat vegetariërs ongeveer 40 procent minder kans lopen om kanker te ontwikkelen in vergelijking met vleeseters. Het eten van vlees wordt in het bijzonder gekoppeld aan dikke darmkanker, prostaatkanker, borstkanker, lymfeklierkanker en maagkanker. De reden hiervoor is tweeledig: dierlijke producten bevatten veel stoffen die ons risico op kanker direct verhogen, zoals vetten en carcinogeen heterocyclische aminen. Aan de andere kant bevat een plantaardig voedingspatroon veel kankerwerende ingrediënten, zoals vezelrijke granen en bonen en groenten en fruit vol fytochemische stoffen.

Al dit bewijs stapelt op tot een simpele conclusie – word veganist om kanker te helpen voorkomen.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten veroorzaken ongeveer een kwart van alle sterfgevallen in Nederland – en voeding is een belangrijke oorzaak. Vlees, eieren en zuivelproducten zijn rijk aan cholesterol en verzadigde vetten, die zich ophopen in het lichaam, slagaders verstoppen en het hart ervan weerhouden goed te werken.

Cholesterol is alleen te vinden in dierlijke producten – dus een plantaardig voedingspatroon is 100 procent cholesterolvrij, terwijl de hoge vezelgehalte ook helpt om overtollige vetstoffen in het lichaam te verwijderen. Veganisten lopen ook minder kans aan hoge bloeddruk te lijden. Overstappen op veganisme is een van de beste manieren om uw hart in vorm te houden, uw cholesterolgehalte te verlagen en het risico op een hartaanval te verminderen.

Obesitas

Dezelfde stoffen die in hoge concentraties in dierlijke producten zijn te vinden en die uw kans op hart- en vaatziekten verhogen – vet en cholesterol – dragen zoals te verwachten ook bij aan het risico van obesitas. Veganistische voedingspatronen daarentegen bevatten weinig vet, wat betekent dat veganisten, gemiddeld gezien, slanker zijn dan hun vleesetende tegenhangers en een lagere body-mass index hebben.

Met de obesitas-epidemie in Nederland die meer dan 2 miljoen mensen treft en de levensverwachting van toekomstige generaties bedreigt, is het belangrijker dan ooit dat wij en onze kinderen voedingspatronen aannemen die ons geen gevaarlijk overgewicht geven. Het eten van vlees legt een onhoudbare last op onze gezondheidszorg en het dwingt dieren de ultieme prijs ervoor te betalen.

Antibiotica en ziekten

Dieren worden routinematig antibiotica en steroïden gevoerd, om uitbraken van ziekten in de overvolle, onhygiënische omstandigheden in de vee-industrie te voorkomen. Niet alleen betekent dit dat, als u vlees eet, u met uw maaltijd een ongewenste dosis medicatiemiddelen binnen krijgt, maar het heeft ook nog eens verontrustende gevolgen voor de volksgezondheid. Deskundigen waarschuwen dat deze praktijken leiden tot het ontstaan van antibioticaresistente ‘superbacteriën’: in 2012 bijvoorbeeld vonden wetenschappers van de Universiteit van Cambridge een superbacterie versie van de MRSA-bacterie in de melk van Britse koeien en varkens, waarvan verondersteld wordt dat het tot infecties bij mensen heeft geleid. Ook is het aannemelijk dat resistente stammen van E. coli en salmonella opduiken.

Twintig jaar geleden was de gekkekoeienziekte-epidemie een ontnuchterend voorbeeld van hoe de malafide praktijken in de vee-industrie kunnen leiden tot de dood van zowel mensen als dieren – en een andere crisis staat te gebeuren. Vandaag de dag worden varkens in de vee-industrie in overvolle, smerige stallen gehouden, vaak met duizenden tegelijk. Kippen en kalkoenen worden vaak met tienduizenden in smerige schuren gepropt. Ze worden omringd door hun eigen uitwerpselen en ademen ammoniak-beladen lucht in die hun longen brandt en hun immuunsysteem schaadt. De omstandigheden in deze stallen bieden ideale broedplaatsen voor ziektekiemen, omdat kippen van geboorte tot de slacht midden in hun eigen uitwerpselen leven. Wanneer één kip ziek wordt, kan de ziekte zich snel naar alle anderen verspreiden.

Dieren in de vee-industrie leven in omgevingen die broedplaatsen voor nieuwe stammen van gevaarlijke bacteriën en virussen zijn. Hans-Gerhard Wagner, een senior officier van de VN’s Voedsel- en Landbouworganisatie, noemde het industriële fokken van vee een “kans voor opkomende ziekten”. Het varkensgriepvirus bijvoorbeeld, is ontstaan in de Amerikaanse varkensindustrie, terwijl de vogelgriep, dat tot nu toe meer dan 140 levens heeft gekost, op grootschalige kippen- en kalkoenboerderijen evolueerden.

Zolang de vee-industrie blijft doorgaan, zien we waarschijnlijk meer en meer van deze dodelijke virussen opkomen en mensenlevens opeisen.

Mensenrechten

Niemand zou geld moeten hoeven verdienen met doden. Werknemers in slachthuizen en in de vee-industrie zijn vaak enkele van de armste en meest uitgebuite in het land – want het is een baan die niemand wil doen.

Een onderzoek naar de Britse vleesindustrie door de Equality and Human Rights Commission onthulde wijdverspreid bewijs van mishandeling en uitbuiting van werknemers, in het bijzonder migrerende werknemers en zwangere vrouwen, met inbegrip van fysieke mishandeling door managers, discriminatie, onveilige arbeidsomstandigheden, pesten, gedwongen worden om 90 uur per week te werken en zwangere vrouwen die werden gedwongen om lange uren te staan, zwaar werk uit te voeren en het recht om naar de toilet te gaan werden geweigerd.

Daarnaast worden mensen die werken in slachthuizen en hun dagen doorbrengen met het doden en opensnijden van dieren, ongevoelig voor geweld, waardoor ze meer kans lopen om gewelddadige misdaden te begaan. Academische studies hebben aangetoond dat in gemeenschappen waar slachthuizen een bron van werkgelegenheid zijn, het percentage van huiselijk geweld, verkrachting en kindermisbruik hoger ligt. Slagers en slachthuiswerknemers lopen ook meer kans te lijden aan woede, vijandigheid, psychoticisme en andere vormen van geestesziekten.

Wereldhonger

We kunnen de wereld voeden als we stoppen met het eten van vlees. Calorie voor calorie zijn dierlijke producten vele malen minder efficiënt dan het eten van planten en granen, omdat ze enorme hoeveelheden voer, water en chemicaliën nodig hebben om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren. Dit is een groot milieuprobleem, omdat de verkwistende veehouderij natuurlijke hulpbronnen opslokt en vervuiling en klimaat veranderende emissies veroorzaakt. Het is ook een menselijk probleem – want elke dag lijden miljoenen mensen honger, terwijl de gewassen die ze konden eten worden gebruikt om dieren vet te mesten voor vlees.

Wat u kunt doen

Help uzelf en dieren – word veganist. Steeds meer mensen kiezen een plantaardig voedingspatroon voor zowel hun gezondheid als voor de miljarden dieren die ieder jaar worden gebruikt en mishandeld in de vee-industrie. Mensen die een voedingspatroon vrij van dierlijke producten volgen, geven regelmatig aan dat ze hogere energieniveaus hebben, een lagere incidentie van depressie en, natuurlijk, een beter geweten.

U kunt hier alle informatie en middelen vinden die u nodig hebt om u op weg te helpen naar een vetwerend, gezondheidsbevorderend veganistisch voedingspatroon.

FEITEN

  • Europeanen eten 35 procent meer eiwitten dan aanbevolen door de World Health Organisation – en de meeste daarvan zijn afkomstig van vlees.
  • U kunt 20 vegetariërs voeden met de hoeveelheid grond die nodig is om één persoon te voeden op een voedingspatroon op basis van vlees.
  • Het risico op ziekenhuisopname of overlijden aan hart- en vaatziekten is 32 procent lager bij vegetariërs dan bij mensen die vlees eten.
  • De gemiddelde cholesterolwaarde van een veganist is ongeveer 133, de gemiddelde vegetarische cholesterolwaarde van een vegetariër is 161 en de gemiddelde cholesterolwaarde van een vleeseter is 210.
  • Atleten die op een veganistisch voedingspatroon zijn overgestapt om hun prestaties te verbeteren, zijn onder andere sprinter Carl Lewis, ultra-marathon kampioen Rich Roll en de sterkste man van Duitsland, Patrik Baboumian.
  • Studies hebben aangetoond dat veganisten minder vaak depressie en angst hebben dan vleeseters, en meer kans hebben optimistisch over de toekomst te zijn.
  • Tieners opgelet! Harvard wetenschappers hebben een duidelijk verband gevonden tussen het drinken van melk en het krijgen van acne.