7 redenen om geen vlees te eten

Geplaatst op door Debra Wolford

Er is nog nooit een geschikter moment geweest om vegan te worden, dus delen we hieronder wat ons betreft de zeven belangrijkste redenen om geen vlees te eten. Hier lees je hoe je voedselkeuzes de wereld kunnen veranderen:

1.Dierenmishandeling voorkomen

Dieren in de vee-industrie hebben gevoelens, gedachten en persoonlijkheden, net als wij, maar ze worden behandeld als machines en moeten wreedheid ondergaan die moeilijk te slikken is. Op intensieve veehouderijen worden ze tegenwoordig met duizenden tegelijk in smerige stallen en draadkooien gepropt. Ze krijgen nooit de kans om een gezin groot te brengen, in de grond te wroeten, nesten te bouwen of al het andere te doen dat natuurlijk en belangrijk voor hen is. Door vegan te eten bespaar je dieren onvoorstelbaar veel leed.


2.De planeet redden

Volgens het rapport ‘Livestock’s Long Shadow’ van de Verenigde Naties is het grootbrengen van dieren voor voedsel “een van de twee of drie grootste bijdragers aan de ernstigste milieuproblemen, op elke schaal van plaatselijk tot mondiaal”. En een rapport dat door het Worldwatch Institute is gepubliceerd toont aan dat ten minste 51 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door de veeteelt. Eenvoudig gezegd: als je om onze planeet geeft, moet je ophouden met vlees eten.


3.Wereldhonger beëindigen

We produceren wereldwijd genoeg calorieën om 10 tot 11 miljard mensen te voeden, maar het overgrote deel van dit voedsel is bestemd voor vee, niet voor mensen in nood. Miljoenen mensen lijden dagelijks honger terwijl gewassen die ze zouden kunnen eten in plaats daarvan worden gebruikt om dieren vet te mesten voor vlees.


4.Mensenrechten beschermen

Een onderzoek naar de vleesindustrie in het Verenigd Koninkrijk door de Commissie Gelijkheid en Mensenrechten vond bewijs van wijdverspreide mishandeling en uitbuiting van werknemers – met name werknemers met een migratieachtergrond – in slachthuizen en op veehouderijen, waaronder discriminatie, intimidatie, fysieke mishandeling door leidinggevenden en onveilige arbeidsomstandigheden. Sommige werknemers werden gedwongen om 90 uur per week te werken, en zwangere vrouwen moesten urenlang staan en zwaar tillen en hen werd het recht ontzegd om naar het toilet te gaan. Deze werknemers behoren meestal tot de armste en meest uitgebuite mensen in het land – omdat het werk is dat niemand wil doen.


5.Je risico op hartziekten verlagen

Hart- en vaatziekten veroorzaken meer dan een kwart van alle sterfgevallen in het Verenigd Koninkrijk – en voeding is daarvan een belangrijke oorzaak. Vegan zijn is een van de beste manieren om je hart in vorm te houden en je cholesterolgehalte te verlagen – en daardoor je risico op een hartaanval te verkleinen. Omdat voedingsgerelateerde cholesterol alleen voorkomt in dierlijke etenswaren is een plantaardig dieet 100 procent cholesterolvrij.


6.Je lichaam verzorgen

Elke keer dat je dierlijk voedsel eet, krijg je ook fecaliën, dioxines en tal van andere stoffen binnen. Vlees eten is ook een prima manier om aan te komen, je kansen op impotentie te vergroten (als man) en jezelf vatbaarder te maken voor een verscheidenheid aan ziekten. Als je gezonder wilt leven, haal vlees dan van het menu.


7.Van vegan gerechten genieten

Vegan opties zijn beter dan ooit, dus het is nog nooit zo makkelijk geweest om dieren van je bord te laten. De meeste restaurantketens bieden ten minste één smakelijke, plantaardige optie, en vele hebben een heel vegan menu. Bekijk hier een aantal nieuwe vegan opties in Nederland!


Nu je onze lijst met redenen hebt gelezen om geen vlees te eten, vraag je je misschien af hoe je vegan kunt worden. Goed nieuws – het is heel makkelijk om geen vlees te eten! We helpen je op weg met ons gratis veganistisch starterspakket, dat je hier kunt bestellen. Je kunt ook onze vegan eed van 30 dagen tekenen. Deelnemers krijgen regelmatig advies en ondersteuning om hen te helpen de overgang naar een vegan leven te maken.