Aantal stieren dat in Spaanse arena’s wordt gedood met 56% gedaald

Geplaatst op door Debra Wolford

PETA UK heeft berekend dat het aantal stieren dat tijdens stierengevechten wordt gedood in Spanje de afgelopen 10 jaar met 56% is gedaald.

jonge stier

De berekening is gebaseerd op gegevens die onlangs zijn vrijgegeven door de Spaanse autoriteiten.

Aangezien het ouderwetse spektakel uit de gratie is geraakt bij de meerderheid van de Spaanse bevolking – en ook bij toeristen – daalde het aantal neergestoken en gedode stieren van ongeveer 16.000 in 2008 tot ongeveer 7.000 in 2018.

De daling weerspiegelt de toegenomen weerstand tegen stierengevechten in heel Spanje in de afgelopen jaren: Catalonië en de Balearen hebben beide wetten aangenomen die stierengevechten in die regio’s effectief hebben beëindigd.

stierengevecht

Stierenrennen

De bevindingen werden openbaar gemaakt voorafgaand aan het San Fermín-festival in Pamplona en het beruchte stierenrennen, dat nog steeds meer dan een miljoen toeristen trekt. De meesten zijn zich er niet van bewust dat de stieren die gedwongen worden om door de smalle straatjes van de stad te rennen later in de arena doodgestoken zullen worden.

In totaal worden er elk jaar 48 stieren op barbaarse wijze gemarteld en gedood tijdens het San Fermín-festival.

Marteling, geen traditie

Tijdens een typisch stierengevecht pesten en steken een paar mannen een stier met harpoenachtige banderillas totdat hij verzwakt raakt door bloedverlies.

Stier wordt doodgestoken in PamplonaTras Los Muros

Vervolgens steekt de matador het uitgeputte dier met een zwaard en als de stier niet meteen sterft, zal hij meestal een mes gebruiken om het ruggenmerg van het dier door te snijden. Veel stieren zijn verlamd maar nog bij bewustzijn terwijl hun oren of staarten worden afgesneden als trofeeën.

Wat je voor stieren kunt doen

  • Spreek je uit. Kom in actie om het doden van stieren in Pamplona te beëindigen:
stier gewond tijdens stierengevecht

KOM IN ACTIE

© Tras los Muros
  • Ga nooit naar een stierengevecht. Toerisme is een van de belangrijkste smoesjes van de industrie om door te gaan met dit afschuwelijke bloedbad. Hoewel de meeste bezoekers die getuige zijn van de wreedheid van een stierengevecht er nooit nog een willen zien, is op dat moment het geld al betaald en is de schade al aangericht.
  • Doe niet mee aan het stierenrennen. Aangezien alle stieren die gedwongen worden om deel te nemen aan dit wrede schouwspel uiteindelijk worden doodgestoken in de arena, ondersteunt deelname aan de stierenrennen het mishandelen en het doden van dieren.