De coronacrisis bewijst dat we geen tijd kunnen verspillen aan dierproeven – help PETA om ze te beëindigen

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

We hebben een coronavirusvaccin nodig, en we kunnen geen tijd verspillen aan ondoeltreffende dierproeven. Gelukkig zijn de geneesmiddelenregelgevers het daarmee eens.

Gezien de meer dan 4 miljoen bevestigde gevallen van coronavirusinfectie wereldwijd hebben we effectieve behandelingen en vaccins nodig. We kunnen geen tijd verspillen aan ondoeltreffende dierproeven – en gelukkig zijn de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de goedkeuring van geneesmiddelen het met ons eens.

Het is een keerpunt in de geschiedenis: geneesmiddelenregelgevers over de hele wereld – waaronder het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, het Britse Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) – hebben op de pandemie gereageerd door prioriteit te geven aan klinisch onderzoek bij de mens in plaats van dierproeven. Nu vragen PETA en onze internationale zusterorganisaties deze bureaus om deze gelegenheid aan te grijpen om te stoppen met het vereisen van wrede, verspillende dierproeven voor alle geneesmiddelen – niet alleen voor vaccins tegen het coronavirus en behandelingen voor covid-19.

Ondanks het bestaan van mens-relevante proeven zonder dieren houden de geneesmiddelenregelgevers al tientallen jaren vol dat er geen enkele mogelijkheid is om te beginnen met menselijke klinische proeven voor een nieuw geneesmiddel zonder het eerst op duizenden dieren te testen. Maar in tijden van druk om vaccins en geneesmiddelen te ontwikkelen om covid-19 snel en veilig te voorkomen of te behandelen, hebben deze instanties maatregelen genomen die bewijzen dat dit niet het geval is.

Vorige maand hebben zowel de FDA als de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) voor het eerst in de geschiedenis een baanbrekend klinisch onderzoek naar een vaccin bij de mens goedgekeurd zonder dat er eerst uitgebreide dierproeven nodig waren. Bedrijven zijn meestal verplicht om dieren jarenlang het leed van nieuwe producttesten aan te doen voordat klinische proeven op mensen mogen beginnen, ook al voorspellen die dierproeven niet of een medicijn bij de mens zal werken.

Maar in dit geval begon het bedrijf dat de goedkeuring kreeg om het onderzoek te doen in januari met de ontwikkeling van een covid-19-vaccin, en in maart waren de FDA en het NIH het erover eens: het is tijd om te kijken of dit vaccin effectief is bij de mens. En dat is nog maar het topje van de ijsberg – er zijn veel vergelijkbare proeven gaande en in de planningsfase.

Vijfennegentig procent van de geneesmiddelen die testen bij dieren doorstaan, falen bij de mens. Het overslaan van irrelevante dierproeven voorkomt deze vertraging bij het op de markt brengen van levensreddende geneesmiddelen en maakt het mogelijk om financiële middelen te concentreren op voor de mens relevante testmethoden zonder dieren. Het voorkomt ook dat een geneesmiddel dat mensenlevens zou kunnen redden over het hoofd wordt gezien, alleen maar omdat het niet werkt bij dieren.

© Jo-Anne McArthur / We Animals

Misleidende dierproeven vermijden en menselijke vrijwilligers vragen om bloed te geven heeft de toegang tot potentieel levensreddende behandelingen voor COVID-19 versneld.

De meest beschikbare behandeling voor covid-19 en bepaalde andere ziekten – plasma van herstelde patiënten – is rechtstreeks afkomstig van mensen die van de ziekte zijn hersteld. Bij deze behandeling wordt geen enkel dier gebruikt – alleen de antilichamen die door het menselijke immuunsysteem worden gemaakt om de infectie te bestrijden. Er zijn in Europa al twee klinische proeven met deze veelbelovende behandeling bij de mens aan de gang.

Het is een feit: dierproeven staan het snel op de markt brengen van veilige en effectieve medicijnen en vaccins voor de mens in de weg.

Bij alle dierproeven worden de dieren – met hun complexe emoties, gevoeligheden en persoonlijkheden – behandeld alsof ze levenloze laboratoriumapparatuur zijn. Ze worden verbrand, verminkt, in bedwang gehouden en volgepompt met giftige chemicaliën en dodelijke ziekteverwekkers. We kunnen ons de angst niet voorstellen die elk dier dat in een laboratorium gevangen zit dag in dag uit moet voelen.

Geneesmiddelenregelgevers erkennen dat methoden zonder dieren de toekomst van de ontwikkeling van geneesmiddelen zijn. In zijn strategisch reflectieverslag “EMA Regulatory Science to 2025” merkte het EMA op dat moderne, voor de mens relevante technieken waarbij geen dieren betrokken zijn – waaronder het gebruik van menselijke cellen en organoïden en het uitvoeren van geavanceerde computersimulaties – veel potentieel hebben om de ontwikkeling van geneesmiddelen te bevorderen en te ondersteunen.

Nu is het tijd dat de geneesmiddelenregelgevers deze woorden in daden omzetten.

Onderteken onze petitie

Ondertussen kun jij dieren in laboratoria helpen. Wij roepen de Nederlandse regering op om toe te zeggen alle experimenten met apen in Nederland, die worden gemarteld in wrede experimenten, worden blootgesteld aan slopende ziekten en worden opgesloten in krappe kooien, te beëindigen. Het is van enorm belang dat de overheid financiële middelen overhevelt naar superieure, niet-dierlijke methoden zoals geavanceerde tests met menselijke cellen en weefsels en computermodelleringstechnieken waar zowel mensen als dieren baat bij hebben.

Help je ons door je naam toe te voegen aan de petitie van PETA?