Coronavirusonderzoekers vermijden archaïsche dierproeven

Geplaatst op door Lydia Smyth

Nu de wereld in de greep is van een pandemie, werken wetenschappers hard aan de ontwikkeling van de broodnodige behandelingen en vaccins voor covid-19. Nederland draagt alleen al 50 miljoen euro voor coronavirusonderzoek bij aan de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, een organisatie die onafhankelijk onderzoek naar vaccins financiert.

In deze tijden van grote onzekerheid en verwarring weten we één ding zeker: experimenteren op dieren is niet alleen onethisch, maar ook vanuit wetenschappelijk perspectief niet te rechtvaardigen.

De Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) meldt dat 95 van de 100 geneesmiddelen die de dierproeven doorstaan, falen bij de mens, omdat ze ofwel onveilig ofwel ineffectief zijn. Muizen – die genetisch gemanipuleerd moeten worden om vatbaar te zijn voor de ziekte – vertonen slechts milde symptomen van covid-19. Dr. Stanley Perlman, een coronaviroloog aan de Universiteit van Iowa, merkt op dat het besmetten van muizen “niet veel zegt over hoe het virus de ziekte veroorzaakt”.

Het was bemoedigend om te horen dat het NIH heeft besloten om een lange fase van dierproeven over te slaan ten gunste van het rechtstreeks testen van het vaccin op de mens om de ontwikkeling van een potentieel coronavirusvaccin te versnellen.

Gezien de omvang en de ernst van deze pandemie kunnen we het ons niet veroorloven dat onderzoekers tijd verspillen met het uitvoeren van nutteloze dierproeven.

Hier zijn nog enkele voorbeelden van innovatieve manieren waarop coronavirusonderzoekers wrede en archaïsche dierproeven vermijden ten gunste van geavanceerde, voor de mens relevante methoden:

  • Driedimensionale gereconstrueerde menselijke respiratoire weefselmodellen,  zoals die van Epithelix en MatTek Life Sciences, kunnen worden gebruikt om infectie met het coronavirus te onderzoeken en te screenen op mogelijke behandelingen. Het PETA International Science Consortium, dat beide bedrijven al lange tijd steunt, financierde de ontwikkeling van een model van de onderste luchtwegen – het eerste in zijn soort – dat beschikbaar is bij MatTek.
  • Wetenschappers van de Gauhati University in India gebruiken geavanceerde computersimulatiemethoden om uit te zoeken welke delen van het virus het meest geschikt zijn om een immuunrespons bij de mens op te wekken. Dit werk kan helpen bij het ontwerpen van veilige en effectieve vaccins tegen covid-19.
  • Onderzoekers van de Universiteit van Bristol kweken het virus in cellen om beter inzicht te krijgen in de manier waarop het zich verspreidt en ziekte veroorzaakt. Met behulp van deze techniek kunnen ze erachter komen of het onder bepaalde omstandigheden muteert. In tegenstelling tot het zinloos besmetten van muizen levert dit werk cruciale informatie op over hoe het virus ziekte veroorzaakt.
  • Na het werk van Chinese wetenschappers om aan te tonen dat het anti-malariamedicijn chloroquine in staat was om het virus in geïnfecteerde cellen te doden, werd er een reeks kleine proeven opgezet in Chinese ziekenhuizen om de effectiviteit ervan te testen bij de behandeling van covid-19-patiënten. Het middel bleek veilig en effectief. Er is nu een klinisch onderzoek aan de University of Oxford aan de gang om chloroquine te testen op 10.000 menselijke patiënten.
  • Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory in de VS gebruiken Summit – ’s werelds slimste en krachtigste supercomputer – om bestaande geneesmiddelen te identificeren die effectief zouden kunnen zijn bij de behandeling van covid-19 bij mensen. Op basis van de fysieke eigenschappen van het virus en van een bestaand medicijn voorspelt de computer hoe de twee op elkaar reageren. De effectiviteit van veelbelovende medicijnen kan vervolgens worden gemeten door ze te testen op cellen die met het virus zijn geïnfecteerd.

Doe mee aan de humane wetenschapsrevolutie
Het tij keert, en steeds meer vooruitstrevende wetenschappers nemen onderzoeksmethoden aan die de mens ten goede komen zonder dieren te schaden. Je kunt ons op verschillende manieren helpen bij de humane wetenschapsrevolutie:

Roep de Nederlandse overheid op om het gebruik van apen in dierproeven te beëindigen:

Help experimenten op apen te stoppen

Roep farmaciegigant Eli Lilly op om toe te zeggen de gedwongen zwemtest niet te gebruiken:

Roep Eli Lilly op om het gebruik van de gedwongen zwemtest te verbieden

Help het vergiftigen en doden van dieren in proeven voor cosmetica-ingrediënten te stoppen:

Stop dierproeven voor cosmetica

Roep Téléthon op om te stoppen met het financieren van wrede proeven op honden:

Stop experimenten op honden

Help van Europa een diervriendelijke markt voor huishoudartikelen en hun ingrediënten te maken:

Huishoudartikelen zonder dierenleed