De dood van Spaanse matador is verder bewijs dat stierenvechten moeten worden verbannen

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

De 36-jarige Spaanse matador Iván Fandiño is naar verluidt gestorven aan verwondingen tijdens een stierengevecht in Zuidwest-Frankrijk. Nadat hij over zijn cape schijnt te zijn gestruikeld, werd hij in zijn borstkas geraakt door een stier waarmee hij een ‘gevecht’ aanging en werd kort daarna doodverklaard. Hij is de tweede Spaanse matador die in de afgelopen 12 maanden gedood is tijdens een stierengevecht. De 29-jarige Víctor Barrio raakte in juli dodelijk gewond op live televisie.

Fandiño’s zinloze dood is wederom een reden waarom stierenvechten onmiddellijk moeten worden verbannen, aangezien het de gevaren laat zien van deelname aan deze barbaarse ‘sport’. Natuurlijk zijn de echte slachtoffers altijd de stieren zelf, en de zinloze marteling en het doden van deze dieren zouden voor ieder persoon genoeg reden moeten zijn om het wrede spektakel te verwerpen.

In een typisch stierengevecht komt de stier de arena in en wordt hij door mannen op paarden benaderd die speren in zijn rug en nek boren. Dan komen meer mannen te voet binnen en gaan door met het kwellen van het gewonde dier, terwijl ze banderillas – fel gekleurde stokken met een harpoenpunt aan het uiteinde – in zijn rug steken. Wanneer de stier door bloedverlies verzwakt is geraakt, verschijnt de matador die hem uiteindelijk met een zwaard probeert te doden. Als de matador faalt, wordt er een beul opgeroepen om het uitgeputte dier met een dolkte doden.

Er is meestal geen manier voor de stier om te winnen – zelfs als hij de matador doodt, wordt hij nog steeds afgeslacht door de andere stierenvechters. In een andere gruwelijke traditie wordt ook de moeder van de ‘winnende’ stier gedood, om de bloedlijn af te snijden en in de toekomst het makkelijker te maken voor lafhartige matadors.

Wat u kunt doen

Bezoek nooit of neem nooit deel aan stierengevechten of stierenrennen. Onderteken ook alstublieft onze petitie gericht aan de minister-president van Spanje, waarin hij wordt verzocht om deze wrede bloedsport eens en voor altijd te verbieden.