Stierenvechten: een verschrikking, geen sport

Tijdens een typisch stierengevecht komt de stier de arena binnen en wordt hij belaagd door mannen op geblinddoekte paarden die speren in zijn rug en nek duwen, waardoor hij niet meer goed in staat is zijn hoofd op te tillen. Vervolgens komen er meer mannen te voet aan die doorgaan met het afleiden van de stier en rondjes om hem heen lopen terwijl ze banderillas – felgekleurde stokken met een harpoenpunt aan het uiteinde – in zijn rug steken. Als de stier verzwakt is door bloedverlies komt de matador uiteindelijk tevoorschijn om het stervende dier tot een paar laatste aanvallen uit te dagen voordat hij hem doodt met zijn zwaard. Als hij mist, en er alleen in slaagt om het dier nog meer te verminken, wordt er een beul ingeschakeld om het uitgeputte dier dood te steken.

De dolk zou de ruggengraat van het dier door moeten snijden, maar zelfs deze wrede aanval kan mislukken, waardoor de stier verlamd raakt maar nog bij bewustzijn is als hij aan zijn hoorns vastgeketend wordt en uit de arena gesleurd wordt. Als het publiek tevreden is met de matador worden de oren en staart van de stier afgesneden en weggegeven als trofee.

Jaarlijks worden er op deze manier meer dan 40.000 dieren afgeslacht in Spaanse stierenvechtarena’s, als onderdeel van een barbaarse traditie waarvoor in de moderne wereld geen plaats is.

Een oneerlijk gevecht

Voor het stierengevecht worden stieren vaak met opzet verzwakt en ze ontsnappen nooit levend. Het is terecht om stierenvechten te omschrijven als een “sport” voor lafaards. De horens van stieren worden soms afgeschuurd om ze te desoriënteren, zandzakken worden op hun rug gegooid en vaseline wordt in hun ogen gesmeerd om hun zicht te beperken. De verminkte, verwarde dieren hebben geen schijn van kans tegen de met zwaard zwaaiende matador, die zal proberen om hen langzaam te doden en de kwelling zo lang mogelijk te laten duren om zo meer ‘spektakel’ te kunnen creëren. 

Stierenrennen

Tijdens het jaarlijkse ‘stierenrennen’ in Pamplona worden doodsbange dieren door de straten gedreven door een angstaanjagende menigte. De stieren worden in propvolle, donkere verblijven gehouden, en als ze door middel van elektrische prikstokken de straat op worden gedwongen, raken ze tijdelijk verblind door het zonlicht. Rennende mensen slaan de dieren met opgerolde kranten en verdraaien hun staart. De paniekerige dieren verliezen vaak hun evenwicht in de bochten en botsen tegen de muren, lopen botbreuken op en verwonden zichzelf op andere manieren. De meeste toeristen beseffen zich niet dat alle stieren die door de nauwe straten van Pamplona glijden later gedood zullen worden in de arena.

Groeiende weerstand

Sinds 2002 werkt PETA samen met Spaanse dierenrechtenorganisaties om in het oog springende protesten in Pamplona te organiseren met honderden activisten die er alles aan doen – en soms alles uitdoen – om de aandacht te richten op de wreedheid achter het stierenrennen en de daaropvolgende stierengevechten. Volgens een enquête van Gallop heeft 76 procent van de Spanjaarden geen interesse in stierenvechten. Men beseft zich dat Spanje veel culturele tradities heeft om trots op te zijn, en dat stierenvechten daar niet een van is.

Wat je kunt doen

  • Als je naar Spanje gaat of naar andere gebieden waar stierengevechten georganiseerd worden, bezoek dan geen stierengevecht. Toerisme wordt door de industrie vaak gebruikt als rechtvaardiging om door te gaan met deze verschrikkelijke traditie. Ook al willen de meeste bezoekers die de wreedheid van een stierengevecht hebben bijgewoond er nooit meer een zien, tegen die tijd is het kaartje al betaald en de schade al aangericht.
  • Neem contact op met stadsbestuurders en de toeristische dienst in steden waar stierengevechten plaatsvinden om hen te vertellen dat deze gevechten wreed zijn en dat u de stad niet zal bezoeken als ze deze evenementen blijven steunen.
  • Ga naar ons Actiecentrum om onze huidige actie-oproepen over stierenvechten te bekijken.

De feiten

  • Jaarlijks worden er over de hele wereld ongeveer 250.000 stieren gedood tijdens stierengevechten.
  • Stierenvechten zou niet door kunnen gaan zonder overheidssubsidies die worden betaald door belastingbetalers. De Europese stierenvechtindustrie ontvangt naar schatting 600 miljoen euro per jaar aan overheidsfinanciering.
  • De meerderheid van de Spanjaarden steunt het stierenvechten niet, en het is zelfs verboden in meer dan 100 Spaanse gemeentes.
  • Mensen spreken zich al meer dan vijfhonderd jaar uit tegen stierenvechten: al in 1567 verzocht Paus Pius V een einde te maken aan deze wrede en onchristelijke ‘sport’.
  • Paarden vallen ook ten slachtoffer aan stierenvechten. Ieder jaar sterven er rond de 200 paarden nadat ze door doodsbange stieren op de hoorns zijn genomen.