Deze 7 documentaires zullen je inspireren om de wereld te veranderen

Geplaatst op door Debra Wolford

Dankzij de talloze streamingdiensten van vandaag de dag zijn enkele van de meest inspirerende documentaires over dierenrechten en vegan leven met één druk op de knop beschikbaar.

Hier is een overzicht van enkele van onze favorieten die iedereen (vegan of niet-vegan) zou moeten bekijken:

Earthlings

Veel vegans zijn van mening dat alle vleeseters Earthlings zouden moeten bekijken. De krachtige documentaire gaat diep in op de manier waarop we andere dieren behandelen, en laat kijkers zien waarom we medelevender moeten zijn tegenover anderen.

Of je nu een nieuwsgierige vleeseter bent die de realiteit van de industrieën die je steunt wil begrijpen of een vegan die graag een compleet inzicht wil krijgen in het geweld dat dieren moeten verduren, deze documentaire moet je zien. Earthlings is gratis te zien op NationEarth.com.

Cowspiracy

Tegenwoordig ontmoet je maar heel zelden iemand die niet om de toekomst van onze planeet geeft. Ondanks dit toegenomen bewustzijn valt het gesprek over milieubewustzijn jammer genoeg vaak spontaan stil wanneer mensen aan tafel gaan.

Cowspiracy fungeert als een broodnodige realiteitscheck die kijkers laat weten dat hun voedselkeuzes een wereldwijde impact hebben die ze niet kunnen negeren. De documentaire is beschikbaar op Netflix.

Land of Hope and Glory

Land of Hope and Glory, gemaakt door dierenrechtengroep Surge, verwijst het door de media in stand gehouden idee van humane veeteeld naar het rijk der fabelen. De documentaire bevat beelden die zijn opgenomen bij 100 veebedrijven en slachthuizen in het Verenigd Koninkrijk en die de wrede realiteit van het leven voor dieren die in Groot-Brittannië voor de landbouw worden gebruikt blootleggen.

De harde waarheid zal zowel bij vleeseters als bij vegans weerklank vinden. Hoewel de beelden misschien moeilijk zijn om naar te kijken, opent de film de ogen van kijkers voor hoe wijdverspreid dierenmishandeling is. Land of Hope and Glory is gratis te zien op YouTube.

Forks Over Knives

Deze documentaire vergelijkt het westerse dieet met dat van landen waar kanker en hartaandoeningen minder vaak voorkomen. De film zet vraagtekens bij autoriteiten die het verband tussen vlees-, eier- en zuivelconsumptie en ziekte lijken te negeren om de status-quo in stand te houden en prijst de vele gezondheidsvoordelen van vegan eten.

Forks Over Knives is beschikbaar op Netflix.

Blackfish

Blackfish gaat achter de schermen bij SeaWorld om te laten zien wat gevangenschap met zeezoogdieren doet en is specifiek gericht op de orka Tilikum. De documentaire biedt zowel inzicht door undercoverbeelden als door getuigenissen van ex-medewerkers die ervoor kozen om zich uit te spreken tegen dierenmishandeling in het waterpark.

De film spoort ons aan om onze relatie met de natuur te overwegen en kritisch na te denken over de manier waarop onze keuzes andere dieren op deze planeet beïnvloeden – en benadrukt dat het beter kan. Blackfish is beschikbaar op Netflix.

What the Health

What the Health, gepromoot als “de gezondheidsfilm die gezondheidsorganisaties voor je verborgen willen houden”, verkent het verband tussen veeteelt, de farma-industrie en de staat. Het legt de consequenties bloot van het eten van vlees, eieren en zuivel-‘producten’ en doet de vraag “Waarom is dit niet algemeen bekend?” oprijzen.

Bekijk de documentaire op Netflix.

The Ghosts in Our Machine

The Ghosts in Our Machine volgt individuele dieren die hun leven doorbrengen in, of zijn gered van, de mishandelende “machines” van onze moderne wereld. De film geeft kijkers een intiem inzicht in de levens van niet-menselijke dieren door middel van waargebeurde verhalen over de wereldwijde industrieën waarin ze worden uitgebuit, inclusief voor voedsel, mode, experimenten en vermaak, en werpt licht op de dringende noodzaak van verandering.

De film is hier te streamen of op dvd te bestellen.

Bekijk nu onze lijst van ‘zomaar vegan’ snacks  en pak wat lekkers om je voor te bereiden op je levensveranderende filmavond!