Hoe je je gezelschapsdieren kunt beschermen tijdens de coronavirusuitbraak

Geplaatst op door Debra Wolford

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en de Amerikaanse Veterinary Medical Association is er geen bewijs dat katten en honden covid-19 op mensen kunnen overdragen. Maar we moeten er nog steeds voor zorgen dat ze beschermd zijn.

Omdat velen van ons meer tijd binnenshuis doorbrengen, is het belangrijk dat we er alles aan doen om onze gezelschapsdieren – en onszelf – gezond en veilig te houden. Hoe kunnen we er dus voor zorgen dat we goed voor onze katten en honden zorgen terwijl we thuiszitten? Hier zijn enkele tips en trucs om ervoor te zorgen dat ze zich op hun best voelen:

NIET DOEN

 • Laat mensen die ziek zijn of medische zorg ondergaan voor covid-19 niet in nauw contact komen met dieren. Laat een ander lid van het huishouden de dieren verzorgen zodat het virus niet op hun vacht terechtkomt.
 • Doe nooit gezichtsmaskers bij dieren op, omdat deze ademhalingsmoeilijkheden kunnen veroorzaken.
 • Hamster niet – dit kan leiden tot tekorten voor anderen – maar plan vooruit en zorg ervoor dat je voldoende voedsel en medicijnen hebt voor je gezelschapsdieren (een voorraad van ongeveer twee tot drie weken).
 • Laat dieren gewoon vrij door je huis rondlopen – sluit ze niet op in een kooi of bench.

DOEN

 • Als jouw gezelschapsdier speciale medische aandacht nodig heeft, zoals medicatie of een specifiek soort voedsel, neem dan contact op met de dierenarts over extra voorraden.
 • Help buren die misschien niet in staat zijn om met hun gezelschapsdieren te wandelen of voor hen te winkelen.
 • Doneer voedsel voor gezelschapsdieren aan voedselbanken.
 • Zorg ervoor dat je honden zoveel mogelijk buiten zijn. Gebruik je koffie- of lunchpauze om door de buurt te wandelen met hen terwijl je afstand houdt van anderen. Vraag buren die ook honden hebben of jullie wandeltaken kunnen delen, zodat je metgezellen kunnen genieten van extra tijd buitenshuis.
 • Houd je katten altijd binnen. Het is belangrijker dan ooit om dit nu te doen. Als jouw kat zoek raakt, mag je het huis misschien niet verlaten om hem of haar te zoeken. Als je je katten mee naar buiten wilt nemen, raden we je aan goed passende tuigjes te kopen.
 • Speel met je gezelschapsdieren! Doe kleine lekkernijen in een beetje krantenpapier en verstop het in een kartonnen doos waar honden en katten het kunnen ruiken. Bind een touwtje aan het uiteinde van een stok en bengel of sleep het voor je kat om mee te spelen. De mogelijkheden zijn eindeloos – zorg ervoor dat je ze zoveel mogelijk aandacht geeft.
 • Speel muziek voor je gezelschapsdieren. Wist je dat honden van reggae houden? Uit een onderzoek bleek dat het hen kalm en gelukkig houdt in de meest stressvolle situaties. Als jouw pup nerveus gedrag vertoont, probeer dan de grootste hits van Bob Marley and the Wailers te spelen – deze hondenvriendelijke nummers moeten jouw hond helpen zich ontspannen te voelen.

Werk je vanuit huis? Overweeg een tijdelijk gastgezin te zijn voor een dier

Plaatselijke asielen voelen waarschijnlijk ook de impact van deze pandemie. We moedigen je aan om tijdelijk een hond of kat op te vangen als je dat kunt. Omdat velen van ons nu vanuit huis werken, kan het tijdelijk opnemen van een dier een groot verschil maken voor asielen door de druk waar ze onder staan te verlichten.

Het verzorgen van je gezelschapsdieren is uiterst belangrijk, maar dat geldt ook voor alle andere dieren! Ons werk stopt niet zomaar omdat we thuiszitten – we kunnen zelfs zoveel van achter onze schermen doen. En het is het perfecte moment voor een opleving van empathie voor onze medemensen en andere dieren.

Daarom hebben we een gids samengesteld die je laat zien hoe je vanuit je eigen huis een effectieve dierenrechtenactivist kunt zijn: