Help honden in de hitte

Geplaatst op door Debra Wolford

Als het kwik stijgt, krijgen PETA en onze internationale zusterorganisaties berichten binnen over dieren die op gruwelijke wijze zijn overleden nadat ze in hete auto’s zijn achtergelaten.

Dog playing with water

Als het buiten 25 graden is kan de temperatuur in een geparkeerde auto binnen enkele minuten oplopen tot tussen de 37 en 50 graden, en op een dag van 32 graden kan de binnentemperatuur in minder dan 10 minuten oplopen tot 71 graden. Als je een hond ziet met symptomen van een zonnesteek, waaronder rusteloosheid, zwaar gehijg, misselijkheid, lusteloosheid en/of gebrek aan eetlust of coördinatie, verplaats het dier dan onmiddellijk naar de schaduw. Je kunt de lichaamstemperatuur van een hond met deze symptomen verlagen door het dier water te geven, een koude handdoek op zijn of haar kop en borst aan te brengen en/of door de hond onder te dompelen in lauw (niet ijskoud) water. Bel dan meteen een dierenarts.

Naarmate de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je begrijpt hoe je voor je gezelschapsdieren moet zorgen. Neem daarom deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen:

Houd honden binnen

In tegenstelling tot mensen kunnen honden alleen door hun voetzolen zweten en zichzelf alleen afkoelen door te hijgen. Stijgende temperaturen kunnen leiden tot hittestress, verwonding of de dood.

Dog in house

Kleed honden nooit aan

Ze lopen dan meer kans op een zonnesteek. Zelfs bij de koelste temperaturen in Nederland kunnen honden warm blijven en hoeven ze geen kleding te dragen.

Dog playing in water

Geef water en schaduw

Als dieren buiten moeten blijven, moeten ze voldoende water en schaduw krijgen en moet er rekening worden gehouden met de veranderende stand van de zon. Zelfs korte perioden van directe blootstelling aan de zon kunnen levensgevaarlijke gevolgen hebben.

Loop – ren niet

Als het zeer heet en vochtig is, sport dan nooit met honden door te fietsen terwijl ze naast je rennen of door met ze te hardlopen. Ze zullen instorten voordat ze opgeven, en dan is het misschien al te laat om ze te redden. Hete stoepen kunnen hondenpoten verbranden, dus het is beter om voor routes met gras te kiezen.

Heet genoeg om een poot te bakken

Vermijd hete auto’s

Laat een dier nooit in een geparkeerde auto achter bij warm weer, zelfs niet even kort en met de ramen iets open. Honden die worden opgesloten in geparkeerde auto’s kunnen binnen enkele minuten bezwijken aan een zonnesteek – zelfs als de auto in de schaduw geparkeerd is.

dog in hot car

Blijf alert en red een leven

Houd alle dieren die buiten of geketend zitten in de gaten. Zorg ervoor dat ze voldoende water en beschutting hebben. Als je een dier in nood ziet, geef hem of haar dan water voor onmiddellijke verlichting en neem onmiddellijk contact op met de dierenbescherming. Als een hond opgesloten zit in een hete auto en zijn of haar familie nergens te vinden is, noteer dan de kleur, het model, het merk en het kenteken van de auto en neem contact op met de plaatselijke autoriteiten voor hulp om de eigenaar te vinden.

Chained dog

Houd de vacht van honden kort

Trim je hond als hij of zij een zware vacht heeft.

Dog being groomed

Bekijk ook onze andere manieren om je hond blij te maken. Maak er een geweldige zomer van voor jou en je hond!