Jaar van de rat: 4 manieren waarop ratten lijden in laboratoria en hoe je ze kunt helpen

Geplaatst op door Lydia Smyth

Of ze nu opengesneden worden en met opzet worden geïnfecteerd met hun eigen uitwerpselen of worden gedwongen om angstaanjagende bijnaverdrinkingsexperimenten te doorstaan, over de hele wereld ondergaan miljoenen ratten elk jaar afschuwelijke wetenschappelijke ingrepen. Aan het begin van het Chinese jaar van de rat nemen we even de tijd om stil te staan bij het immense leed dat deze zeer sociale en emotioneel intelligente individuen wordt aangedaan.

1. Als de rat van huis is: experimenteerders gebruiken ratten als laboratoriumgereedschap voor eenmalig gebruik

© Vdegroot CC BY-SA 3.0

Ratten worden gebruikt voor een heel scala aan door nieuwsgierigheid gedreven experimenten. Ze krijgen bijvoorbeeld alcohol toegediend in een poging om katers te bestuderen, of er worden micro-elektrodes in hun hersenen geïmplanteerd in onbezonnen experimenten waarin ze worden gehersenspoeld. Als een proefnemer maar de juiste formulieren invult zijn er maar weinig beperkingen aan wat hij of zij een rat kan aandoen. Maar ratten leiden hun eigen levens en bestaan niet zodat mensen op ze kunnen experimenteren. Dit is een duidelijk geval van speciësisme, en PETA zet zich in om deze gedachtegang te stoppen.

2. De buiken van ratten worden opengesneden en hun darmen met opzet doorboord

In een poging om een beter beeld te krijgen van sepsis bij de mens voeren proefnemers een operatie uit op ratten genaamd caecumligatie en -punctie – ratten worden verdoofd, hun buiken worden opgesneden en hun darmen worden samengebonden, doorboord en vervolgens samengeknepen zodat ontlasting en bacteriën eruit kunnen lekken. Wanneer de buikwond gehecht is en de ratten weer bij bewustzijn komen worden ze achtergelaten met symptomen als helse pijn, meervoudig orgaanfalen en onderkoeling. Maar een groot aantal wetenschappelijke publicaties tonen aan dat de ingreep ernstige gebreken vertoont en niet relevant is voor het vinden van een behandeling voor sepsis bij de mens. Na informatie te hebben ontvangen van internationale PETA-zusterorganisaties heeft het National Institute of Health in de VS aangekondigd dat het prioriteit zal geven aan mensrelevant sepsisonderzoek in plaats van zich te richten op irrelevante, verkwistende proeven op dieren. PETA UK heeft contact opgenomen met Britse universiteiten om ze op te roepen om sepsisexperimenten op dieren de rug toe te keren en in plaats daarvan te kiezen voor superieure methodes zonder dieren die relevant zijn voor de aandoening bij de mens.

3. Ratten worden gedwongen een angstaanjagende bijnaverdrinkingservaring te ondergaan

In de ‘gedwongen zwemtest’ worden ratten in bekers met water geplaatst waar ze niet uit kunnen ontsnappen. De dieren raken in paniek en proberen te ontkomen door te pogen de zijkanten van de bekers te beklimmen of zelfs onderwater te duiken op zoek naar een uitweg. Ze trappelen verwoed in een wanhopige poging om hun koppen boven water te houden. Uiteindelijk beginnen ze te drijven. Sommige farmaciebedrijven hebben de gedwongen zwemtest gebruikt bij het ontwikkelen van behandelingen voor depressie, ondanks dat is aangetoond dat de proef niet juist kan voorspellen of een medicijn werkzaam zal zijn als antidepressivum bij de mens. PETA UK en haar internationale zusterorganisaties hebben contact met universiteiten en bedrijven om hen te overtuigen om deze wrede proeven niet langer te autoriseren of te financieren. Tot nu toe hebben tien grote farmaciebedrijven aangekondigd de test te verbieden en is King’s College London gestopt met het gebruik van de test op alle dieren.

4. Ratten moeten giftige stoffen innemen of inhaleren

Overal ter wereld worden ratten vergiftigd in afschuwelijke toxiciteitsproeven. Er wordt een hele serie proeven uitgevoerd om vast te stellen of een industriële chemische stof, bestrijdingsmiddel of andere substantie giftig is voor mensen. In een poging om de dosis van een chemische stof vast te stellen die 50% van de dieren doodt kunnen proefnemers bijvoorbeeld gifstoffen toedienen aan ratten via buizen die door hun keel in hun maag zijn gedrukt. De dieren kunnen ook in een buis worden gepropt en gedwongen worden urenlang een stof in te ademen. Als ze de ingreep overleven worden ze gedood en worden hun organen ontleed. Wetenschappers van PETA’s internationale zusterorganisaties werken eraan om deze afgrijselijke experimenten te voorkomen door regelgevende instanties op te roepen superieure methoden zonder dieren te accepteren, door samen te werken met bedrijven en beleidsmakers aan strategieën om dierproef uit te faseren en door gespecialiseerde apparatuur cadeau te doen aan laboratoria ter vervanging van dierproeven.

Hoe je ratten kunt helpen

Roep farmaciegigant Eli Lilly alsjeblieft op om toe te zeggen het gebruik van de gedwongen zwemtest binnen de organisatie te verbieden:

Help ratten ervoor te behoeden te worden vergiftigd en gedood in tests voor cosmetica-ingrediënten:

Sluit je bij ons aan om speciësisme te beëindigen:

Doneer alsjeblieft aan PETA ter ondersteuning van ons werk om proeven op ratten en andere dieren te stoppen: