Overwinning! Na 50 jaar lang mishandeling is olifant Gajraj eindelijk vrij

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

Meer dan 200.000 supporters van PETA India en haar internationale zusterorganisaties verzochten om de vrijlating van deze getraumatiseerde olifant.

Na meer dan 50 jaar in gevangenschap door te hebben gebracht in de buurt van populaire toeristentrekpleisters als het Shri Bhavani museum en de Yamai Devi Temple in Aundh, Satara, India, is Gajraj nu eindelijk verlost van zijn ketens. De schrijnende behandeling van deze oude olifant leidde tot een wereldwijde #FreeGajraj campagne. Deze campagne werd georganiseerd door PETA India en haar internationale zusterorganisaties en de petitie die om zijn vrijlating vroeg werd door meer dan 200.000 mensen wereldwijd ondertekend.

Dankzij de publieke verontwaardiging heeft de Maharashtra Forest Department Gajraj bevrijdt van zijn ketens en is hij inmiddels op weg naar het Elephant Conservation and Care Center in Mathura – een gezamenlijk project van PETA India, Wildlife SOS, en de Uttar Pradesh Forest and Wildlife Department – om daar cruciale zorg te ontvangen en hem voor het eerst te laten kennismaken met andere olifanten nadat hij jarenlang alleen was.

Beeldmateriaal van een recente ooggetuigenonderzoek van PETA India liet zien hoe Gajraj heen en weer schommelde en met zijn hoofd op en neer schudde – gedrag dat wijst op enorme stress. De ketens om zijn benen bezorgden hem pijnlijke abcessen en hij werd schijnbaar niet eens voorzien van de meest fundamentele veterinaire zorg. Hij zal nu de rest van zijn leven door kunnen brengen in een meer natuurlijke omgeving in het gezelschap van soortgenoten. 

Je kunt olifanten net als Gajraj, die in gevangenschap worden gehouden voor de reisindustrie, helpen door een meelevende reiziger te zijn en alle wrede dierenattracties te vermijden: