PETA-activisten vullen de lucht met ‘bloed’ om te protesteren tegen de marteling van stieren in Pamplona

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

Ongeveer 100 demonstranten met weinig meer dan ‘stierhoorns’ op herinnerden festivalgangers eraan dat stieren een bloedige dood in Pamplona sterven.

Voor de aanvang van de stierenrennen verzamelden ongeveer 100 supporters van PETA en AnimaNaturalis vanochtend in het centrum van Pamplona, Spanje. De boodschap was duidelijk met de woorden “Stop stierengevechten” in zwarte verf op hun bijna naakte lichamen. De demonstranten braken banderillas met rode poederverf over hun hoofden, om zichzelf en de lucht rondom hen te bedekken met een wolk van ‘bloed’. Terwijl het ‘bloed’ opdroogde, hielden ze borden omhoog , met een herinnering aan festivalgangers: “Stieren sterven een bloedige dood in Pamplona.”

Banderillas zijn felgekleurde stokken met een harpoenpunt op het uiteinde, die de stierenvechters in de arena, in de rug, nek en andere lichaamsdelen van de stier steken. Zodra hij verzwakt en uitgeput is – met bloedende wonden – steekt de matador hem met een zwaard. The matador is vaak onnauwkeurig, en als het zwaard de longen van de stier doorboord in plaats van zijn hart, kan hij in zijn eigen bloed verdrinken. Als de matador faalt om hem te doden, wordt er een beul opgeroepen om de ruggengraat van het dier door te snijden met een dolk, voordat hij wordt vastgeketend en uit de arena wordt gesleept – vaak verlamd maar nog bij bewustzijn.

Veel toeristen realiseren zich niet dat de stieren die gedwongen worden om door de straten van Pamplona te rennen, dezelfde zijn die later in de arena worden gemarteld en gedood. De dieren lijden ook gedurende de gehele stierenrennen, omdat ze vaak geterroriseerd worden met elektrische of scherpe stokken voordat ze worden vrijgelaten in de schreeuwende menigte. De angstige dieren glippen en glijden vaak uit tegen de muren terwijl ze rennen, waardoor ze botten breken en zichzelf verwonden.

Activisten uit landen over de hele wereld – waaronder Australië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de VS – zijn naar Spanje afgereisd om deel te nemen aan de demonstratie, die jaarlijks door PETA en AnimaNaturalis wordt georganiseerd. Ze werden vergezeld door tientallen Spaanse activisten, die de grote meerderheid van de mensen in het land vertegenwoordigen die geen stierenvechten ondersteunen.

Wat u kunt doen

Bezoek of neem nooit deel aan stierengevechten of -rennen. Onderteken ook alstublieft onze petitie gericht aan de minister-president van Spanje, waarin hij wordt verzocht om deze wrede bloedsport eens en voor altijd te verbieden.