5 perfecte redenen om vegan te worden

Geplaatst op door Debra Wolford

Aarzel je ondanks de groeiende populariteit van plantaardig eten nog steeds om de overstap te maken? Zo ja, dan zijn dit de vijf beste redenen om vegan te worden:

1. Dieren zijn individuen met hun eigen behoeften en verlangens. Ze ervaren vreugde, pijn, toewijding en angst. Maar in de veehouderij worden ze gefokt voor menselijke doeleinden en behandeld als objecten, met de bedoeling ze voor de slacht te verkopen.

2. Het eten van plantaardig voedsel kan een einde maken aan wereldhonger. Er zou genoeg voedsel zijn voor de verwachte 9 miljard mensen die in 2050 op deze planeet zullen leven als de 40 procent van de gewassen die vandaag de dag worden geproduceerd voor het voederen van dieren direct werd gebruikt voor menselijke consumptie.

3. Het komt wel goed met de boeren. Het is beledigend voor boeren om aan te nemen dat ze door zouden gaan met het fokken van dieren wanneer de vraag daalt en stopt. Kunstmatige inseminatie is duur en boeren zijn sterk en vindingrijk. Ze zullen het teken aan de wand zien en de overstap maken naar het groeien van plantgewassen.

4. Door dieren te doden, doden we onszelf. Het is onlogisch en onethisch om miljarden levende wezens te fokken en te laten lijden om ze vervolgens af te slachten, alleen maar om een ‘product’ te creëren dat slecht is voor de menselijke gezondheid. De Academy of Nutrition and Dietetics geeft aan dat vegetariërs en vegans minder risico lopen op overlijden aan ischemische hartaandoeningen en dat ze lagere bloedcholesterolniveaus, een lagere bloeddruk, een lagere kans op hypertensie en diabetes type 2, een lager BMI en minder kans op kanker hebben.

5. Veeteelt is ook funest voor het milieu. De Verenigde Naties zegt dat het fokken van dieren voor voedsel “een van de twee of drie belangrijkste bijdragers is aan de ernstigste milieuproblemen, op elke schaal van lokaal tot wereldwijd.”

We zetten grote stappen in de richting van een vegan wereld. Ontdek hoe je je kunt aansluiten bij deze groeiende mondiale beweging.