Stieren op barbaarse wijze vermoord en 15 mensen gewond geraakt bij het stierenrennen in Pamplona

Geplaatst op door Debra Wolford

Elk jaar kleuren de straten van Pamplona, Spanje, rood van het bloed van doodsbange stieren. Als onderdeel van het jaarlijkse San Fermín-festival worden de stieren door de stad gejaagd te midden van een lawaaierige, chaotische menigte – die voornamelijk bestaat uit dronken toeristen – tijdens het beruchte stierenrennen. Dezelfde dieren die gedwongen worden door de keienstraatjes te glibberen, worden later doodgestoken in de stierenvechtarena van de stad.

Tijdens het festival zijn in de loop der jaren ten minste vijftien mensen omgekomen nadat ze door stieren op de hoorns waren genomen, en al deze sterfgevallen hadden voorkomen kunnen worden. Talloze anderen raakten verminkt. Tot nu toe zijn er dit jaar 15 mensen gewond geraakt, maar ze hebben het overleefd. De stieren hebben natuurlijk nooit zoveel geluk – er worden er elke dag zes gedood.

San Fermín heeft ook een lange geschiedenis van seksueel geweld tegen vrouwen, en veel mensen roepen op om een einde te maken aan het festival in het licht van de aanranding van een 18-jarige vrouw door vijf mannen in 2016.

Ondanks de vele vormen van geweld tijdens het festival trekt het elk jaar duizenden mensen. Veel toeristen die het stierenrennen bijwonen, realiseren zich niet dat de dieren die gedwongen worden door de straten van Pamplona te rennen dezelfde zijn die later in de arena worden gemarteld en gedood.

Eenmaal daar steken maar liefst acht mannen een stier met dolken en harpoenachtige banderillas tot hij verzwakt raakt door bloedverlies. Dan steekt de matador het uitgeputte dier met een zwaard in een poging om zijn hart te doorboren.

Wat je kunt doen

De weerstand tegen het stierenvechten groeit zowel binnen Spanje als over de hele wereld. Uit een recente peiling bleek dat een overweldigende 81 procent van de Spanjaarden het wrede spektakel niet steunt, en dat cijfer stijgt tot wel 93 procent onder 16- tot 24-jarigen. Meer dan 100 Spaanse gemeentes hebben de bloedsport helemaal verboden. Wijs ook stierenmishandeling af door onze petitie te ondertekenen aan de Spaanse premier, waarin wordt opgeroepen tot een nationaal verbod op stierengevechten en stierenrennen: