Pamplona 2018: Activisten voeren opvallend protest voor aanvang van het stierenrennen

Geplaatst op door Debra Wolford

Vandaag marcheerden meer dan 100 activisten op het ritme van trommels richting het Plaza Consistorial in Pamplona, Spanje, met borden met daarop de tekst: “Stop de bloedige stierengevechten.” De aanhangers van de PETA-zusterorganisaties en de Spaanse dierenbeschermingsgroep AnimaNaturalis – de helft als ‘hardlopers’ en de helft als ‘stieren’ – schoten bloedrode lichtkogels de lucht in om op te roepen een einde te maken aan de jaarlijkse marteling en het doden van stieren in de stad tijdens het afschuwelijk wrede stierenrennenevenement van het San Fermín-festival.

Nederlanders trekken samen met andere toeristen massaal naar het stierenrennen. Ze zijn zich schijnbaar onbewust van het feit dat elk van de doodsbange dieren die ze door de straten jagen een paar uur later zal sterven nadat ze herhaaldelijk zijn neergestoken in een stierengevecht.

Onder de demonstranten was de uit Zwolle afkomstige PETA Nederland-aanhanger Irene Verwoerd, die uitlegde waarom ze naar Pamplona is gegaan om deel te nemen aan de demonstratie:

Ik vertegenwoordig met trots de overgrote meerderheid van de mensen over de hele wereld, die het verouderde, moorddadige spektakel van stierenvechten al lang niet meer tolereren. Het wordt tijd dat Pamplona niet langer toestaat dat doodsbange stieren worden doorboord en neergestoken voor deze vorm van zogenaamd ‘vermaak’, die niets meer is dan bloeddorstigheid.

Het tij keert zich tegen deze archaïsche bloedbaden. Tegenwoordig is stierenvechten in meer dan 100 Spaanse gemeentes verboden en meer dan 80 procent van de Spanjaarden eist een totaalverbod – maar deze industrie wordt grotendeels in stand gehouden door toeristengeld. In Pamplona worden stieren nog steeds gekweld met elektrische prikstokken en scherpe stokken voordat ze de kleine straatjes doorglibberen op weg naar een gewelddadige dood in de arena. Eenmaal daar steken maar liefst acht mannen elke stier met dolken en harpoenachtige banderillas tot hij verzwakt raakt door bloedverlies. Dan steekt de matador het uitgeputte dier met een zwaard en snijdt een “beul” zijn ruggenmerg door. Veel stieren zijn verlamd maar nog bij bewustzijn wanneer ze vervolgens worden vastgeketend en de arena uit worden gesleurd.

PETA en andere dierenbeschermingsgroepen protesteren al lange tijd tegen het jaarlijkse bloedbad in Pamplona. En jij kunt helpen. Pedro Sánchez is net beëdigd als de nieuwe premier van Spanje, waardoor hij de mogelijkheid heeft om een enorm verschil te maken voor dieren door wrede stierengevechten en stierenrennen te verbieden. Onderteken alsjeblieft onze petitie waarin hij wordt opgeroepen om een nationaal verbod op stierengevechten en stierenrennen te steunen.