VIDEO: familie ontsnapt aan cheeta-aanval in Safaripark Beekse Bergen

Geplaatst op door Debra Wolford

Deze week stapte een Frans gezin met hun jonge kind uit de auto om foto’s te maken van de cheeta’s in Safaripark Beekse Bergen:

Dit had veel erger kunnen aflopen. Er zijn talloze vergelijkbare incidenten geweest in dierentuinen over de hele wereld waarbij dierenverzorgers zijn gedood door dieren. Het is niet verwonderlijk dat dieren in gevangenschap – die dezelfde instincten hebben als hun tegenhangers in het wild – uithalen wanneer ze in kleine verblijven worden gehouden en gedwongen worden tot veel nauwer en frequenter contact met mensen dan ze ooit in hun oorspronkelijke omgeving zouden ervaren.

In hun natuurlijke leefgebieden trekken grote katten door enorme gebieden, brengen ze hun jongen groot en genieten ze van complexe sociale relaties. Maar in dierentuinen worden hun levens op elke mogelijke manier beperkt en onder controle gehouden. De opsluiting en het gebrek aan stimulatie leiden vaak tot abnormaal en zelfdestructief gedrag.

Dierentuinen en safariparken willen je graag doen geloven dat zij alleen veel bedreigde soorten voor uitsterving behoeden, maar tijgers, olifanten, chimpansees en vele andere soorten zijn nog nooit met succes in het wild vrijgelaten door Nederlandse dierentuinen. Winst staat voor deze bedrijven voorop en hun enorm dure fokprogramma’s leiden geld weg van echte beschermingsprojecten.

Wat je kunt doen

We moeten stoppen ervoor te betalen om ongelukkige dieren in gevangenschap te zien en in plaats daarvan aan oplossingen werken om hen in hun natuurlijke omgeving te helpen gedijen. Help alsjeblieft door nooit een dierentuin te bezoeken.