Overwinning! Reisgigant Virgin Holidays stopt met het verkopen van reizen die walvissen en dolfijnen uitbuiten

Geplaatst op door Debra Wolford

Er wordt vandaag gefeest bij PETA na de aankondiging dat Virgin Holidays geen toegangskaarten meer zal verkopen voor toeristische ervaringen waarvoor in gevangenschap gehouden walvissen en dolfijnen worden uitgebuit.

De reisgigant zegt dat het zijn samenwerking met de beruchte ‘pret’-parken SeaWorld en Discovery Cove zal beëindigen.

PETA’s internationale zusterorganisaties hebben de afgelopen vier jaar campagne gevoerd om  het bedrijf van Sir Richard Branson op te roepen de juiste keuze te maken en te stoppen met de verkoop van reizen naar SeaWorld. Tijdens de campagne werden meer dan 120.000 handtekeningen van aanhangers verzameld. Door de banden te verbreken met plaatsen die orka’s en andere dolfijnen gevangenhouden, voegt Virgin Holidays zich bij een groeiende lijst van bedrijven die geen toegangskaarten meer verkopen voor SeaWorld.

Groeiende oppositie

De documentaire Blackfish heeft de dierenmishandeling in SeaWorld aan het publiek onthuld. De aandelen zijn gekelderd en grote Amerikaanse bedrijven zoals Southwest Airlines hebben de banden met het park verbroken. Zo ook reisaanbieder Thomas Cook Group, dat de keuze maakte na een toegewijde campagne van PETA. Vandaag sluit Virgin Holidays zich aan bij de lijst – waarom blijft TUI Group zijn klanten dan wel toegangskaarten voor SeaWorld aanbieden?

SeaWorld is slecht

In SeaWorld worden orka’s in krappe, betonnen bassins gehouden en wordt hen alles ontzegd wat belangrijk voor ze is. Zonder fysieke, mentale of emotionele stimulatie worden ze gedwongen om hun dagen door te brengen door in eindeloze cirkels te zwemmen.

Minstens 40 orka’s en tientallen andere dolfijnen zijn in SeaWorld-parken overleden aan oorzaken waaronder ernstige verwondingen, intestinale gangreen en chronisch cardiovasculair falen.

Het park houdt ook tuimelaars en kortsnuitdolfijnen gevangen, die dag in dag uit gedwongen worden om trucs uit te voeren in shows. Volwassenen en kinderen zijn tijdens deze activiteiten door dolfijnen gebeten en sinds 2008 zijn er 53 tuimelaars en vijf kortsnuitdolfijnen in de parken overleden.

Wat je kunt doen

Het is hoog tijd dat TUI Group in de voetsporen treedt van Virgin Holidays – en meerdere andere reisaanbieders – en de banden met deze zee-‘pret’-parken verbreekt.

Toen Virgin Holidays aankondigde dat het zou stoppen met het verkopen van toegangskaartjes voor SeaWorld noemde de CEO, Richard Branson, dat “de belangrijkste mijlpaal tot nu toe” in het vijfjarige proces om “positieve verandering in de toeristische sector te stimuleren”. Het is tijd dat TUI Group ook positieve verandering doorzet.