Wat je kunt zeggen als je wordt gevraagd ‘Waarom vegan?’

Geplaatst op door Debra Wolford

Hoewel het voor ons vegans duidelijk is dat de smaak van vlees, eieren en zuivel-‘producten’ de ellende en dood van miljarden dieren of hun catastrofale impact op de planeet en onze gezondheid niet rechtvaardigt, kan het soms moeilijk zijn deze problemen aan anderen uit te leggen.

Daarom hebben we vier van de belangrijkste redenen om over te schakelen op een vegan levensstijl op een rijtje gezet.

Omdat ik niet wil betalen voor dierenmishandeling

Elk dier is een gevoelig individu met zijn of haar eigen gedachten, gevoelens en persoonlijkheid, maar toch worden er in Nederland elk jaar meer dan een half miljard koeien, varkens, kippen en andere dieren gedood voor voedsel. Ze worden behandeld als niets meer dan vlees-, zuivel- en eiermachines en worden meestal in vuile, propvolle omstandigheden gehouden. Dan ondergaan ze, vaak als ze nog maar een paar maanden oud zijn, een stressvolle en angstaanjagende reis naar het slachthuis, waar velen worden gedood terwijl ze nog bij bewustzijn zijn.

De meeste mensen beweren dat ze van dieren houden en zouden geschokt zijn om te zien wat ze doorstaan voordat hun lichamen in stukken worden gehakt en worden verwerkt tot hamburgers of worstjes. Vegan zijn betekent dat we erkennen dat we alle dieren, niet alleen degenen waarmee we onze huizen delen, moeten behandelen met respect en mededogen.

Omdat ik geniet van het leven op deze planeet

Veeteelt veroorzaakt niet alleen verschrikkelijk leed, het draagt ook enorm bij aan enkele van de grootste milieuproblemen waarmee onze wereld vandaag de dag kampt.

Dieren op veehouderijen eten grote hoeveelheden graan, veel meer dan de equivalente hoeveelheden vlees, melk of eieren die we van hen afnemen. Er is meer land nodig om een vleeseter te voeden dan een vegan, en de veeteelt legt veel druk op de watervoorzieningen. Bovendien veroorzaken de gassen en het afval dat door dieren wordt geproduceerd ernstige vervuiling. Daarom heeft de Verenigde Naties gezegd dat een wereldwijde verschuiving naar een vegan dieet noodzakelijk is om de ergste gevolgen van klimaatverandering te verlichten.

Het aantal beschikbare vegan opties blijft maar toenemen. Kiezen voor plantaardig voedsel is daarom een van de eenvoudigste manieren om duurzamer te leven.

Omdat ik mijn gezondheid niet in gevaar wil brengen

Het eten van dieren is dodelijk – letterlijk. Het consumeren van vlees, eieren en zuivel-‘producten’ verhoogt ons risico op hartaanvallen, beroertes, kanker, diabetes en obesitas. Recent onderzoek van de Harvard-universiteit heeft uitgewezen dat we door het vervangen van bewerkt vlees door plantaardig eiwit zoals linzen, bonen en noten het risico op een vroegtijdige dood met 34 procent kunnen verminderen!

Daar komt nog bij dat de Wereldgezondheidsorganisatie heeft vastgesteld dat bewerkt vlees kankerverwekkend is, net als sigaretten en asbest. Het moge dus duidelijk zijn dat we allemaal vegan moeten gaan eten om onze gezondheid en levensverwachting te verbeteren. Het heeft geen zin om miljarden levende wezens te fokken, te laten lijden en af te slachten, alleen maar om producten te maken die slecht zijn voor de menselijke gezondheid.

Omdat het eten zo lekker is!

Door voor vegan te kiezen, weiger je niet alleen deel uit te maken van een systeem dat miljarden individuen per jaar gebruikt, mishandelt en vermoordt, maar stel je jezelf ook open voor een hele wereld aan nieuwe smaken en recepten. Van vegan pizza tot talloze smakelijke opties in restaurantketens – het is nog nooit zo eenvoudig geweest om vegan te worden.

Als je overweegt om vegan te worden, vraag dan een gratis exemplaar van ons veganistisch starterspakket aan voor advies en ondersteuning bij het maken van de overstap!