Tweede Kamer geconfronteerd met PETA-protest tegen dierproeven

Tweede Kamer geconfronteerd met PETA-protest tegen dierproeven

Den Haag – Omdat de eerste plenaire vergadering na de verkiezingen vandaag plaatsvond, namen PETA-demonstranten in Den Haag stelling met borden met de tekst “Bevorder de wetenschap. Stop dierproeven.” De actie is bedoeld om ambtenaren aan te sporen zich opnieuw in te zetten om dierproeven uiterlijk in 2025 af te schaffen – een belofte die voor het eerst werd gedaan in 2016 en die niet is nagekomen.

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) met de protestanten.

Foto’s: Sandra Zeilstra. Foto’s zijn hier beschikbaar.

“Dieren worden nog steeds vergast, onder dwang gevoerd, gedrogeerd en gedood in wrede experimenten vijf jaar nadat de regering voor het eerst haar anti-vivisectie belofte deed”, zegt Janneke Hogervorst, wetenschapsadviseur van PETA UK. “PETA dringt er bij het nieuwe parlement op aan om zich met volle kracht in te zetten voor superieure dierproefvrije innovatie.”

Jaarlijks worden nog ongeveer een half miljoen dierproeven in Nederlandse laboratoria uitgevoerd, en de groep die is belast met het versnellen van dierproefvrije innovatie – de Transitie Proefdiervrije Innovatie – heeft de deadline van 2025 uit haar missieverklaring gehaald. PETA roept de regering op om haar belofte om dierproeven te beëindigen te hernieuwen; een duidelijke strategie te ontwikkelen met tijdschema’s om dierproeven in biomedisch onderzoek, onderwijs en opleiding uit te faseren; en de financiering te heroriënteren naar dierproefvrij onderzoek.

PETA – wiens motto deels luidt: “dieren zijn niet van ons om op te experimenteren” – verzet zich tegen speciësisme, een wereldbeeld waarin de mens superieur wordt geacht. Ga voor meer informatie naar PETA.nl of volg de groep op Twitter of Facebook.

Contact:

Sascha Camilli  +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

#