Tips voor humane, niet-giftige mierenbestrijding

Voordat je een mierenval of insectenspray koopt of de ongediertebestrijding belt, moet je weten dat de giftige chemicaliën die mieren doden ook schadelijk zijn voor mensen en dat wetenschappelijke studies aantonen dat mieren intelligente dieren zijn die waarschijnlijk pijn voelen.

Wist je dat sommige mieren, vergelijkbaar met menselijke tuiniers, bacteriën gebruiken om tuinen aan te leggen met hoger rendement en vol stikstof? Of dat bladsnijdermieren wegversperringen tussen hun kolonie en een voedselbron overwinnen door kleinere stukjes blad af te snijden en meer werkers aan de lijn toe te voegen? En een studie wees uit dat mieren en andere insecten dezelfde chemische stof in hun lichaam hebben die pijnsignalen doorgeeft bij mensen.

Volg de onderstaande tips voor humane en veilige mierenbestrijding bij jou in huis:

Verwijder datgene wat de mieren aantrekt. Houd je keuken schoon. Reinig aanrechten, vloeren en kasten met gelijke delen azijn en water. Laat geen kruimels of rommel achter en bewaar al je eten, inclusief voer voor gezelschapsdieren, en afval in goed afgesloten bakken. Laat restjes voer van je gezelschapsdieren niet in voerbakken liggen, voer je gezelschapsdieren niet buiten en geef nooit wilde dieren eten. Verwijder voorwerpen in de tuin die mogelijk vocht aantrekken (bijvoorbeeld kinderzwembaden, bloempotten, barbecueroosters, plaatwerk, planken, grote brokstukken, stenen, boomstammen, enz.), snoei planten en verwijder meubels en puin in de buurt van het huis.

Spoor de bron van de mieren op. Als je mieren in huis ziet, probeer ze dan terug te volgen naar het punt waar ze zijn binnengekomen. Gebruik kit om alle mogelijke ingangen in het huis af te dichten. Denk er daarbij aan dat mieren heel klein zijn en door bijna elke kleine opening passen. Breng afdichtstrips onder deuren aan.

Gebruik natuurlijke mierenwerende middelen. Als er mieren binnenkomen door de spleten van deuren en ramen, giet dan een lijntje wijnsteenzuur waar ze het huis binnenkomen, en ze zullen er niet overheen lopen. Een kaneelstokje, koffiedik, chilipeper, paprika, kruidnagel of gedroogde pepermuntblaadjes bij de openingen zullen mieren ook afweren. Je kunt ook het sap van een citroen bij de toegangsplaats persen en de schil daar laten liggen. Het planten van munt rond de fundering van het huis zal ook mieren weghouden. Plaats teentjes knoflook rond de mierenpaden binnen- en buitenshuis.

Gebruik alleen niet-giftige commerciële werende middelen. Een product met de naam ‘Orange Guard’ is een niet-giftig, biologisch mierenwerend middel dat niet schadelijk is voor mensen en andere dieren en dat mieren uit gebieden wegjaagt waar ze niet gewenst zijn. Bij direct contact met mieren vernietigt de werkzame stof d-Limonene (sinaasappelschilextract) echter de wasachtige laag van de ademhalingssystemen van de insecten waardoor de mieren stikken, dus bespuit alsjeblieft geen mieren met het middel. Spuit het afweermiddel gewoon in en rond je huis – de citrusgeur van d-Limonene zal de mieren afstoten zonder ze te doden.