Wees lief voor onze kleine vrienden

Insecten zijn de allerkleinste dieren. Sommige mensen hebben daarom de neiging om ze over het hoofd te zien en weinig of geen aandacht aan hun leven te schenken – of om insecten zelfs als een ongemak of een last te beschouwen. Alle wezens in de natuur zijn belangrijk en verdienen onze zorg en respect, zelfs de kleinste.

Er zijn een aantal dingen die in en rond je huis of tuin kunt doen om de natuur een handje te helpen. Hieronder slechts enkele voorbeelden:

Als je een bij, een vlieg, een spin of een ander insect ziet dat vastzit in een kom, een pot of een ander voorwerp gevuld met water, haal het insect dan uit het water en plaats het dier op een veilige plek om te drogen. Bijen drinken bijvoorbeeld van de rand van vogelbaden. Ze kunnen hun grip verliezen, erin glijden en in het water belanden. Pak in dat geval gewoon een takje of groot blad, laat het insect erop klimmen en verplaats het dier – het liefst naar een struik met grote bladeren zodat het insect even kan zitten en zijn of haar vleugels kan laten drogen.

Als je ziet dat regenwormen proberen een stoep of stenen paadje over te steken, pak de dieren dan voorzichtig op en leg ze op vochtige grond in de schaduw. Je kunt zelfs een blad over regenwormen leggen om ze te helpen af te koelen. Wormen kunnen niet lang aan de zon worden blootgesteld omdat ze snel oververhit raken. Ze moeten vochtig en koel blijven, anders sterven ze, en een hete stoep is dodelijk voor ze.

Als je een houtstapel hebt, controleer dan elk stuk hout zorgvuldig aan alle kanten er zeker van te zijn dat niemand zich in de spleten verstopt voordat je het hout naar binnen haalt om te verbranden.

Om insecten zoals pissebedden, oorwurmen, slakken en naaktslakken uit je moestuin te houden, kun je dun, lichtgewicht hout op de grond rond je tuin leggen. De kleine gasten hebben de neiging om onder het hout te kruipen waar het koel is en waar ze veilig zijn voor roofdieren zoals vogels. Kijk een keer per week onder het hout, pak zorgvuldig insecten op die je daar vindt en breng ze naar een deel van je tuin waar ze geen probleem vormen en waar ze vreedzaam kunnen leven.

In je huis vind je af en toe een spin, een krekel, een kever of een vlieg, en door een diervriendelijke insectenvanger te gebruiken, kun je de dieren voorzichtig naar buiten brengen en tussen de planten vrijlaten waar ze een nieuw thuis kunnen vinden dat veel geschikter voor ze dan jouw woonkamer.

Al deze kleine dieren voeren noodzakelijke taken uit die het leven mogelijk maken, of we het nu begrijpen of niet, en elke vriendelijk gebaar van onze kant, hoe klein ook, helpt om deze wereld tot een meer humane en vredige plek te maken. Er is niet veel voor nodig om onze insectenvrienden een handje te helpen – maar een momentje – en je zult je een stuk beter voelen als je het doet.