EU-rapport onthult waslijst aan leed: meer dan 20 miljoen dieren kwijnden weg in laboratoria

Geplaatst op door Lydia Smyth

Uit nieuwe cijfers die door de Europese Unie zijn uitgebracht blijkt dat wrede en archaïsche experimenten welig tieren in de EU. In 2017 werden er 9,39 miljoen muizen, ratten, vissen, honden en andere dieren voor het eerst gebruikt in wrede experimenten en andere wetenschappelijke procedures. Voor het creëren en fokken van dieren met slopende genetische modificaties werden nog eens 1,28 miljoen dieren gebruikt. Het Verenigd Koninkrijk gebruikte de meeste dieren in laboratoria van de EU-landen, namelijk een verbazingwekkende 2,51 miljoen dieren.

Dit zijn de grootste boosdoeners wat betreft het goedkeuren van dierproeven in de EU:

  1. Verenigd Koninkrijk: 2,51 dieren
  2. Duitsland: 2,03 miljoen dieren
  3. Frankrijk: 1,87 miljoen dieren

Wie worden er bij deze cijfers niet meegeteld?

Bij deze onthutsende cijfers zijn niet eens de 12,6 miljoen dieren inbegrepen die werden gebruikt als fokmachines in de wrede toeleveringsketen of die in kooien wegkwijnden zonder te worden gebruikt voor proeven. Elk jaar worden er in de EU miljoenen dieren gefokt voor laboratoriumgebruik die ofwel niet aan de ‘juiste’ criteria blijken te voldoen op het ‘juiste’ moment ofwel worden gedood zodat hun lichaamsdelen gebruikt kunnen worden in experimenten. Dieren worden vaak beschouwd als niets meer dan een reageerbuis met een vachtje – en worden afgedankt als levenloos object zonder gevoel wanneer ze niet langer nuttig zijn voor de proefnemer.

Wat kan er met dieren in laboratoria in de EU worden gedaan?

Als een proefnemer maar de juiste formulieren invult, zijn er erg weinig grenzen aan de gruweldaden die dieren in laboratoria kunnen worden aangedaan. Hier zijn slechts drie gebruikelijke voorbeelden:

  1. Proefnemers houden honden, konijnen en cavia’s in bedwang om met opzet mogelijk giftige stoffen op hun geschoren huid of hun ogen aan te brengen of in hun keel te duwen. Als gevolg daarvan ontwikkelen de dieren mogelijk tumoren, lopen ze brandwonden op of worden ze blind. Als ze tot het einde van de proef in leven blijven, worden ze meestal gedood en worden hun organen ontleed.
  2. Proefnemers doden miljoenen vissen voor toxiciteitstests. Verschillende concentraties van mogelijk giftige chemicaliën worden toegevoegd aan bassins met vissen, waardoor de dieren naar adem happen, buitelen en kronkelen van de pijn. Sommige vissen sterven uiteindelijk.
  3. In de gedwongen zwemtest – ooit de ‘wanhoopgedragstest’ genoemd – droppen proefnemers muizen, ratten, cavia’s, hamsters of gerbils in bekers water waaruit ze niet kunnen ontsnappen.  In paniek proberen de dieren te ontkomen door te pogen de zijkanten van de bekers te beklimmen of zelfs onderwater te duiken op zoek naar een uitweg. Ze trappelen verwoed en proberen wanhopig om hun kop boven water te houden. Uiteindelijk beginnen ze te drijven.

Deze wrede proeven zijn slechte wetenschap.  Ze kunnen niet op betrouwbare wijze worden gebruikt om te voorspellen wat er bij de mens of in het milieu zal gebeuren en pogingen daartoe kunnen gevaarlijk zijn.

Onderzoeksmethoden zonder dieren zijn de toekomst

Naar mate uit meer en meer bewijs blijkt dat resultaten uit dierproeven zelden toepasbaar zijn op menselijke aandoeningen en ziekten zien we dat wetenschappers, overheidsinstanties en financieringsorganen hun focus verleggen naar mensrelevante methoden zonder dieren.

Van technieken waarbij menselijke cellen en weefsels worden gebruikt tot computersimulaties en organen-op-chip, wetenschap zonder dieren levert de wetenschappelijke revolutie die essentieel is om mensen, het milieu en dieren te beschermen.

De Nederlandse overheid heeft toegezegd om tegen 2025 te stoppen met het gebruik van dieren in toxiciteitstests.  In 2019 heeft het Environmental Protection Agency (EPA) in de VS plannen aangekondigd om tegen 2035 te stoppen met het financieren van en verzoeken om proeven op zoogdieren. PETA US zette dierenrechten 20 jaar geleden voor het eerst op de agenda van het EPA, en hoewel we zouden willen dat dierproeven meteen zouden stoppen – of zelfs nooit zouden zijn begonnen – is het voor het eerst dat een regelgevende instantie in de VS zo’n toezegging heeft gedaan.

Er moeten significant meer middelen worden gewijd aan het ontwikkelen en het gebruik van diervrije testmethodes zodat instanties zich houden aan deze bewonderingswaardige toezeggingen.

Wat jij kunt doen om te helpen dierproeven te stoppen

Roep farmaciegigant Eli Lilly alsjeblieft op om toe te zeggen het gebruik van de gedwongen zwemtest binnen het bedrijf te verbieden:

Roep Eli Lilly op om de gedwongen zwemtest te verwerpen

Help het vergiftigen en doden van dieren in proeven voor cosmetica-ingrediënten te stoppen:

Stop dierproeven voor cosmetica

Doneer alsjeblieft aan PETA ter ondersteuning van onze inspanningen om experimenten op dieren te stoppen:

Doneer nu