Handleiding voor het humaan verwijderen van muizen: 9 stappen voor een knaagdiervrij huis

Geplaatst op door Debra Wolford

Hoewel muizen superschattig zijn en banger zijn voor jou dan andersom, is het begrijpelijk dat je misschien geen muizenfamilie in huis wilt. Maar verwijderingsmethoden zoals lijmplanken en gif zijn buitengewoon wreed en veroorzaken bij dieren onvoorstelbaar leed.

Daarnaast werken ze ook nog eens averechts. Wanneer knaagdieren worden gedood of verwijderd, zullen er meer toestromen om te profiteren van de beschikbaar gekomen middelen. Volg daarom deze eenvoudige, stapsgewijze handleiding voor het verwijderen van muizen, mocht je er ooit een in je huis aantreffen:

1. Blokkeer de toegang tot voedsel.

Muizen zullen niet zo snel blijven hangen als je het ze moeilijker maakt om te doen wat ze het liefst doen: eten. Houd het aanrecht, vloeren en kasten kruimelvrij en bewaar droog voedsel, waaronder voer voor huisdieren, in bakken die muizen niet door kunnen knagen.

2. Dek je vuilnisbak af.

Herinner je de scène in Charlotte’s Web waarin Templeton de rat een feestje bouwt in de vuilnisbak na sluitingstijd van de kermis? Nee? Stel het je maar eens voor, want zo ziet je vuilnisbak eruit terwijl je slaapt, tenzij je het knaagdieren onmogelijk maakt om erin te komen.

3. Laat het voedsel van je gezelschapsdieren niet onbewaakt achter.

Denk je dat muizen onderscheid maken tussen eten voor mensen en dat voor je gezelschapsdieren? Echt niet. Zorg ervoor dat je ze geen feestmaal aanbiedt door het eten van je kat of hond te laten staan en haal het weg als je gezelschapsdieren klaar zijn met eten.

4. Weer knaagdieren met onaangename geuren.

Je denkt misschien: “Kom op zeg. Nare geuren? Muizen houden van afval.” Maar we kunnen je een geheimpje verklappen: muizen hebben een hekel aan de geur van pepermunt. Koop dus etherische pepermuntolie, week er wat wattenbollen in en leg ze daar waar de muizen zitten. In ammoniak gedrenkte doeken werken nog beter.

5. Zoek uit waar de muizen binnenkomen.

Stel vast waar het dier je huis binnenkomt door met een zaklamp op zoek te gaan naar gaten en scheuren in de muren en de vloer en naar openingen rondom pijpen en deuren, enz. Muizen kunnen door hele kleine gaatjes kruipen, dus wees zorgvuldig.

6. Sluit toegangspunten af.

Sluit nadat de dieren zijn verdreven alle kleine gaten en scheuren af met staalwol en dicht ze af met purschuim.

7. Koop een val waarin de muizen levend worden gevangen.

Als dieren per ongeluk binnenshuis worden ingesloten, kunnen ze met mild weer levend worden gevangen. Vallen waarin de muizen levend worden gevangen zijn alleen humaan als ze elk uur worden gecontroleerd. Je kunt ze niet zetten en vervolgens naar school of naar je werk gaan, omdat muizen en ratten binnen een paar uur kunnen sterven aan de gevolgen van stress, blootstelling of uitdroging. Reinig de vallen grondig wanneer je ze niet gebruikt om voedselgeuren te verwijderen, zodat je niet meer ‘vriendjes’ aantrekt.

De vallen zijn te vinden bij de meeste bouwmarkten – vraag om diervriendelijke vallen. Volg de instructies op de verpakking om ze te gebruiken.

8. Maak een doe-het-zelf-val.

Je kunt een humane muizenval maken door droge havervlokken en pindakaas onderin een prullenbak te plaatsen. Stapel stenen of boeken langs de buitenkant zodat het knaagdier omhoog kan klimmen en in de bak kan springen – zodra het dier erin zit, kan hij of zij er niet meer uit. Gevangen muizen kunnen kalm gehouden worden door een handdoek over de val te leggen.

9. Laat muizen buiten vrij met mild weer.

Muizen sterven mogelijk in onbekende gebieden waar ze geen goed voedsel of water kunnen vinden en niet bestand zijn tegen vreemde parasieten en ziektes. Zorg er dus voor dat je ze vrijlaat binnen 100 meter van waar ze gevangen zijn. Omdat je de toegangspunten al hebt afgesloten, hoef je je geen zorgen te maken dat ze de weg terugvinden naar je huis.


Knaagdieren zoals muizen hebben het vermogen om een breed scala aan emoties te ervaren en zijn even intelligent als honden. Ze verdienen ons medeleven en respect, dus bedankt voor het gebruiken van deze humane vangmethode.